Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Pro média

12. 5. 2016 16:50

Národní protidrogový koordinátor navštívil Ústecký kraj

ÚSTÍ NAD LABEM, 10.05.2016 - Prevence a léčba pro uživatele návykových látek i pro hazardní hráče, možnosti získání financí z aktuálních výzev, ale hlavně současné informace z terénu k počtu uživatelů drog či hazardních hráčů. I to byla témata jednání národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila s krajským radním Martinem Klikou a poskytovateli sociálních služeb z celého kraje na půdě krajského úřadu v Ústí nad Labem.

Jen v letošním roce jde z rozpočtu Ústeckého kraje právě na podporu protidrogových aktivit a sociálních služeb, které se této problematice věnují, 3 miliony korun. „Jsem velmi rád, že se v posledních letech podařilo právě pro tuto oblast nastavit samostatný dotační titul Ústeckého kraje. Budeme se samozřejmě snažit tyto finance navýšit. Chceme navíc společně přimět k zapojení i obce. Ne všechny totiž drogovou problematiku řeší,“ řekl radní Ústeckého kraje pro oblast bezpečnosti a sociálních služeb Martin Klika. Ústecký kraj se bohužel v počtu závislých řadí na druhé místo za Prahu. „Vnímáme Ústecký kraj jako jeden z nejrizikovějších, a to jak z hlediska počtu uživatelů, tak drogové kriminality a pokrytí sítí služeb. Je potřeba zajistit kvalitní a dostupnou péči drogově závislým i s ohledem na nadprůměrnou míru užívání návykových látek,“ uvedl při jednání národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil a dodal: „Upřímně vítám zvýšený zájem pana radního o skutečné řešení situace, kraj je důležitý aktér, bez něho to nepůjde, tato změna je vítána.“ Jindřicha Vobořila nyní čeká jednání v rámci Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky, kde by měl být zároveň projednán akční plán na další tři roky.

Jednání se zúčastnili i poskytovatelé sociálních služeb. „Až nyní cítíme, že se nám někdo opravdu věnuje a naslouchá nám. Aktivně teď spolupracujeme, abychom získali více finančních prostředků hlavně na terénní práci a mzdy pro odborníky, kteří s našimi klienty pracují,“ uvedla ředitelka občanského sdružení White Light Ivana Radimecká. I podle jejích slov jsou poskytovatelé služeb v kraji jsou velmi kvalitní a v případě potřeby a podpory jsou schopni potřeby kraje plně zajistit. „Jsem připraven podpořit veškeré konstruktivní kroky kraje a chci intenzivněji spolupracovat na řešení současné kritické situace,“dodal v závěru Jindřich Vobořil.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X