Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Pro média

1. 8. 2013 13:03

Pacienti v ČR stále čekají na možnost léčby konopím

Tisková zpráva národního protidrogového koordinátora Mgr. Jindřicha Vobořila ze dne 31. 7. 2013.

Zavedení léčby konopím do lékařské praxe nabírá zpoždění. Hlavním cílem změny zákona, který platí od dubna 2013, bylo zpřístupnit léčbu konopím českým pacientům a mimo jiné tak jasně oddělit léčebné využití konopí od zneužívání drog pro rekreační či jiné účely. Tak aby pacienti, kterým konopí prokazatelně pomáhá, nebyli odkázáni na nezákonné nakupování konopí na černém trhu.

Neschválením úhrady léčby konopím z veřejného zdravotního pojištění riskujeme posílení nelegálního trhu s konopím

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) vydal na konci dubna 2013 opatření obecné povahy týkající se mimo jiné i úhrady konopí pro léčebné účely. Tento krok vyřadil léčbu konopím z veřejného zdravotního pojištění. „Rád bych zde připomněl hlavní cíle a snahy o zavedení léčebného konopí v ČR. Jde především o zpřístupnění konopí k léčebným účelům lidem, kteří trpí vybranými onemocněními, kde konopí prokazatelně pomáhá. Rozhodnutí nehradit konopí z veřejného zdravotního pojištění představuje však z mého pohledu především riziko, že bude pokračovat nepřijatelný stav, kdy nelegální trh s konopím je propojen s otázkou dostupnosti potřebných léčiv a je tak v protikladu s cílem zákonných změn,“ komentuje aktuální situaci národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Prováděcí vyhláška ministerstva zdravotnictví omezuje dostupnost léčebného konopí pro nemocné pacienty

Prováděcí vyhláška ministerstva zdravotnictví, která upravuje podmínky předepsání, přípravy, výdeje a použití individuálně připravovaného léčivého přípravku s obsahem konopí pro léčebné použití, která zítra nabývá účinnosti, je v několika v několika zásadních bodech v rozporu s doporučením odborníků i se zahraniční praxí.

Stanovuje například jako maximální měsíční dávku 30 gramů konopí. Přitom v dostupných zahraničních studiích je uváděna průměrná denní dávka 2,4 až 3,8 g léčebného konopí, což odpovídá měsíční průměrné dávce zhruba 70 až 120 g (Hazekamp a Heerdink, 2013; Haazekamp a kol., v tisku). Navrhovaný maximální limit v ČR je tedy příliš nízký a v rozporu se současnými vědeckými poznatky. Znamená to, že nejméně polovina pacientů svými potřebami zákonitě přesáhne limit navrhované měsíční dávky.

Prováděcí vyhláška také zakazuje předepisovat léčebné konopí pacientům mladším 18 let. Je nutné zdůraznit, že riziko nežádoucího účinku existuje u každého léčiva a pacienta, avšak klíčová je relace mezi tímto rizikem a léčebným potenciálem léku. Z tohoto hlediska platí, že rizika nežádoucích účinků existují i v případě jiných léků, které jsou dětem předepisovány − například u dětských onkologických či psychiatrických pacientů. „Pokud jsme se shodli, že konopí je účinným lékem při některých typech onemocnění, pak bychom s ním měli zacházet jako s každým jiným lékem. Podle dostupných informací, které mám z odborných společností, jsou podmínky ministerstva zdravotnictví pro léčbu konopím zbytečně omezující a diskriminující. Obávám se, že výsledkem navrhovaných věkových a množstevních omezení je výrazné snížení dostupnosti léčby pro ty pacienty, kteří jej budou nejvíce potřebovat. Ti pak budou nuceni, stejně jako dosud, porušovat zákon a konopí si obstarávat nelegální cestou, což považuji za nepřijatelné. Právě takové situaci jsme se snažili zabránit,“ dodává k navrhované úpravě národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Podoba zákona, který zavádí možnost léčby konopím v ČR, vychází z práce a závěrů společné pracovní skupiny sekretariátu Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky a Poslanecké sněmovny PČR pro legislativu a související předpisy upravující pěstování, zpracování, distribuci a použití netechnického konopí pro léčebné a výzkumné účely. Tato skupina byla ustavena v srpnu 2011 na základě pověření předsedy vlády ČR a pod záštitou předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miroslavy Němcové a národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila. Výsledkem společné pracovní skupiny je zákon (č. 50/2013 Sb.), který zavádí v ČR možnost léčby konopím.

Informace poskytují:

Mgr. Jindřich Vobořil, Pg.Dip., tel. 725 805 865, e-mail: voboril.jindrich@vlada.cz

Mgr. Vlastimil Nečas, Ph.D., tel. 724 202 410, e-mail: necas.vlastimil@vlada.cz

Léčebné konopí v ČR − důležité okamžiky:

16. srpna 2011: zveřejnění petice http://www.lecebnekonopi.cz/

srpen 2011: ustavení Pracovní skupiny za zpřístupnění konopí pro léčbu a výzkum v České republice (PSK), blíže viz http://bit.ly/u5WRWo

15. září 2011: první setkání PSK

8. prosince 2011: PSK odevzdala návrh zákona předsedovi vlády a předsedkyni PSP ČR

11. prosince 2011: poslední setkání PSK

1. února 2012: návrh zákona jako poslanecký návrh rozeslán poslancům PČR

3. února 2012: návrh zákona zaslán vládě ČR ke stanovisku

29. února 2012: stanovisko vlády rozesláno poslancům jako tisk 590/1 (připomínky)

8. června 2012: 1. čtení návrhu zákona na jednání PS PČR. Návrh zákona postoupen k projednání výborům PS PČR

26. června 2012: Zemědělský výbor PS PČR projednal návrh zákona a vydal usnesení doručené poslancům jako tisk 590/2 (projednávání přerušeno)

17. července 2012: Výbor pro zdravotnictví PS PČR projednal návrh zákona a vydal usnesení doručené poslancům jako tisk 590/3 (projednávání přerušeno)

11. září 2012: Zemědělský výbor PS PČR projednal návrh zákona a vydal usnesení doručené poslancům jako tisk 590/4 (pozměňovací návrhy)

11. října 2012: Výbor pro zdravotnictví PS PČR projednal návrh zákona a vydal usnesení doručené poslancům jako tisk 590/5 (komplexní pozměňující návrh)

26. října 2012: 2. čtení návrhu zákona a obecná rozprava; podané pozměňovací návrhy zpracovány jako tisk 590/6

7. prosince 2012: 3. čtení návrhu zákona; návrh zákona schválen (Usnesení PSP č. 1400)

30. ledna 2013: návrh projednán na 4. schůzi Senátu PČR; senát návrh schválil (54. Usnesení Senátu)

15. února 2013: zákon podepsán prezidentem ČR Václavem Klausem

4. března 2013: zákon vyhlášen ve Sbírce zákonů v částce 22 pod číslem 50/2013 Sb.

14. května 2013: SÚKL vydává opatření obecné povahy OOP 04-13, kterým nepřiznává úhradu léčebného konopí z veřejného zdravotního pojištění - http://www.sukl.cz/sukl/oop-04-13

1. srpna 2013: MZ vydává Vyhlášku č. 221/2013 Sb., kterou se stanovují podmínky pro předepisování, přípravu, výdej a používání individuálně připravovaných léčivých přípravků s obsahem konopí pro léčebné použití

Chronologie legislativního procesu přijetí zákona:

PS PČR − http://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=6&t=590

Senát PČR − http://senat.cz/xqw/xervlet/pssenat/historie?ke_dni=14.3.2013&O=9&action=detail&value=3256

Zdroje:

Hazekamp a Heerdink (2013) The prevalence and incidence of medicinal cannabis on prescription in The Netherlands. European Journal of Clinical Pharmacology. 2013 Apr 16

Hazekamp A, Mueller-Vahl K, Ware M et al The medicinal use of cannabis and cannabinoids; an international cross-sectional survey on methods of intake. J Psychoactive Drugs. in press.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X