Jednání Rady

4. 11. 2022 11:19

Jednání Rady dne 21. října 2022

Na svém jednání dne 21: října se Rada věnovala aktuálním událostem a problémům spolu s některými dlouhodobými otázkami. Byla rovněž informována o aktuálních výstupech sekretariátu či o připravovaných zákonných a jiných iniciativách.

Na začátku jednání Rada odsoudila nedávný nenávistný útok v Bratislavě stejně jako jakoukoliv jinou nenávist a předsudečné násilí a apelovala na vládu ČR, aby systematicky posilovala prevenci před útoky z nenávisti vůči všem zranitelným skupinám obyvatel a ochranu práv jejich příslušníků.

Rada rovněž doporučila vládě odložit povinné zavádění datových schránek pro všechny osoby, které se státem komunikují elektronicky a volný čas využít ke zjednodušení a větší uživatelské vstřícnosti systému a to včetně opatření pro ty, co mají ztížený přístup k moderním technologiím, a k posílení povědomí o datových schránkách a jejich správnému používání.

Rada rovněž doporučila vládě přihlásit se k respektu k dětem jako k jedné ze základních hodnot české společnosti a prohlásit jakékoliv jakékoli násilí na dětech včetně duševního strádání a tělesného trestání za nepřípustné. V praxi by to měla doprovázet osvěta o pozitivním rodičovství a ke snížení společenské tolerance k týrání a zanedbávání dětí včetně tělesného trestání spolu se zvyšováním povědomí o vývojové psychologii dítěte a dopadech násilí v rodině na děti, vzdělávánímí v oblasti duševního zdraví a podporou duševní gramotnosti a kompetencí ke zvládání socio-emoční zátěže. Rodiny s dětmi v tíživých situacích by měly mít k dispozici dostatek podpůrných služeb. Systém by měl být završen novelou občanského zákoníku, která by tělesné trestání dětí prohlásila za nepřípustné.

Rada rovněž schválila změnu názvu Výboru pro sexuální menšiny na "Výbor pro práva LGBTI+ lidí".

Konečně byla Rada informována o předložení národní zprávy pro 4. cyklus Univerzálního periodického přezkumu, aktivitách vlády k adaptaci a integraci ukrajinských uprchlíků, aktuálním dění v oblasti moderních technologií a lidských práv či změnách v procesu oddlužení a v provádění exekucí ve věznicích.



 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X