Jednání Rady

3. 5. 2022 19:04

Jednání Rady dne 3. května 2022

Na svém jednání dne 3. května 2022 se Rada setkala se svým předsedou a předsedou vlády Petrem Fialou a dohodla vzájemné formy spolupráce na ochraně lidských práv v České republice.

Na jednání předseda vlády seznámil Radu s přístupem vlády k ochraně lidských práv. Lidská práva považuje za důležité téma, obzvláště ve světle aktuálních událostí doma i ve světě jako válka na Ukrajině, pandemie covid-19 či ekonomická krize. Tyto události nám podle něj ukazují, že ani v 21. století nelze brát lidská práva za zajištěná a vyřešená a je nutné se jimi neustále zabývat a hledat cesty k jejich ochraně. Centrem by vždy měl být lidský jedinec a jeho důstojnost. Vláda proto bude navrhovat řešení uvedených problémů v návaznosti na naše demokratické tradice Charty 77 a Václava Havla. Rada jí v tom pak může být cenným rádcem, se kterým bude proto věci ráda diskutovat a naslouchat jejím podnětům, byť bude samozřejmě na jejím uvážení, zda a jak je příjme.

Členové Rady tento postoj přivítali a následně předsedovi vlády a vedoucí Úřadu vlády ČR představili svou činnost a možnosti, jak a na jakých tématech s vládou spolupracovat. Zazněly vysoce aktuální otázky jako integrace uprchlíků z Ukrajiny či přístup k sociální pomoci, řešení exekucí a insolvencí anebo energetická chudoba. Není však možné zapomínat ani na dlouhodobé problémy jako např. boj proti násilí na seniorech, kvalitní a dostupná péče pro nemohoucí osoby, včasná podpora rodin a ohrožených dětí v podobě dostupných preventivních služeb či vytváření bezpečného prostředí pro děti na školách i jinde. Aktuální i do budoucna určitě bude i zajištění ochrany práv v digitálním prostředí a dostupnost digitálních prostředků a služeb pro všechny při neopomenutí jejich nedigitálních alternativ. Ve všech těchto oblastech Rada a její výbory díky svým znalostem a zkušenostem mohou předkládat vládě podněty a doporučení.

Na závěr jednání bylo dohodnuto, že priority Rady z roku 2019 budou zhodnoceny z hlediska své aktuálnosti a případně upraveny podle programových cílů a priorit nové vlády, aby na jejich základě mohla vzájemná spolupráce pokračovat.
 

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X