Jednání Rady

8. 9. 2015 18:40

Zasedání Rady dne 29. června 2015

Program jednání Rady byl následující:

  1. Podnět Mgr. Miroslava Dvořáka k otázce minimální a zaručené mzdy pro poživatele invalidního důchodu
  2. Projednání Zprávy o stavu lidských práv v ČR za rok 2014
  3. Podnět Výboru pro práva dítěte k ratifikaci Opčního protokolu k Mezinárodnímu paktu o hospodářských, sociálních a kulturních právech
  4. Podnět Výboru pro práva dítěte ke zřízení dětského ombudsmana
  5. Různé

V úvodu se Rada zaměřila na otázku minimální a zaručené mzdy pro příjemce invalidních důchodů. Radě předložil podnětu její člen Mgr. Miroslava Dvořáka z Poradny pro občanství, občanská a lidská práva, která se dlouhodobě věnuje diskriminaci. Podnět si klade za cíl novelizaci zákoníku práce a prováděcího nařízení o minimální mzdě v tom smyslu, aby příjemci invalidního důchodu, tj. osoby se zdravotním postižením, měli stejnou výši minimální mzdy jako ti, co tento důchod nepobírají.  Současný stav rozdílných sazeb minimální mzdy totiž vede k diskriminaci na základě zdravotniho postižení. Rada proto navrhla vládě do konce října sazby minimální mzdy v nařízení vlády sjednotit a do března příštího roku navrhnout novelizaci zákoníku práce, která by dvojím sazbám do budoucna zamezila.

Rada rovněž projednala Zprávu o stavu lidských práv v ČR za rok 2014.

Rada rovněž doporučila vládě do konce roku vyhodnotit dopady přistoupení ČR k Opčnímu protokolu k Mezinárodnímu paktu o hospodářských, sociálních a kulturních právech, který by umožnil jednotlivcům podávat Výboru pro hospodářská, sociální a kulturní práva při OSN stížnosti na nedodržování a porušování těchto práv ze strany ČR. Následně by vláda měla rozhodnout, zda tento opční protokol ČR ratifikuje či nikoliv.

Rada se konečně věnovala diskusi nad zřízením nezávislého mechanismu monitorování dodržování Úmluvy o právech dítěte a práv dětí obecně v ČR (tzv. dětský ombudsman).  Rada diskutovala možné podoby tohoto mechanismu (samostatná instituce či podřazení pod veřejného ochránce práv) stejně jako jeho kompetence (přijímání stížností jednotlivců či systémové monitorování dodržování práv). K  tomuto tématu se rovněž konal seminář předsedy Rady v minulém roce. Rada následně podpořila obecný záměr zřízení instituce s tím, že předseda Rady jí předloží k projednání analýzu zřízení a fungování dětského ombudsmana, kterou má vypracovat do konce tohoto roku, a na základě toho pak Rada případně doporučí vládě další kroky.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X