Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

28. 2. 2022 17:33

Mimořádné zasedání Rady vlády pro národnostní menšiny k válce na Ukrajině

Rada vlády pro národnostní menšiny se dnes sešla na mimořádném zasedání, aby se vyjádřila k probíhající válce na Ukrajině. K situaci přijala dvě usnesení.

Rada vlády pro národnostní menšiny kategoricky odsoudila vojenský útok Ruské federace na suverénní demokratický stát Ukrajinu, který nebyl Ukrajinou nijak vyprovokován. Vyjádřila jednoznačný nesouhlas se lživou a agresivní kampaní Ruska proti Ukrajině a demokratickým hodnotám Evropy a světa a s nezákonnými kroky ruské administrativy.

Rada se zároveň vymezila proti užívání kolektivní viny, které dopadá i na nevinné oběti, a vyjádřila podporu všem příslušníkům ruské národnostní menšiny v České republice a občanům Ruské federace, kteří statečně vyjadřují svůj nesouhlas s válkou.

Současně Rada vlády pro národnostní menšiny připomněla Vládě ČR své usnesení ze dne 6. února 2020, ve kterém podpořila vznik kulturně-osvětového centra ukrajinské národnostní menšiny a obrátila se na předsedu vlády a Rady vlády pro národnostní menšiny se žádostí, aby podpořil znovuzaložení tohoto centra včetně možnosti poskytnutí vhodného objektu pro tuto činnost. Do dnešního dne se bohužel toto usnesení nepodařilo naplnit. Je evidentní, že v souvislosti s očekávaným nárůstem uprchlíků z válkou postižené Ukrajiny je tato potřeba ještě mnohem akutnější než před dvěma lety, zdůraznila Rada v přijatém usnesení.

Celý text usnesení naleznete v přiložených dokumentech.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X