Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Zápisy ze schůzí

6. 1. 2009 13:45

10. listopadu 2008

Zápis ze schůze Výboru pro legislativu a financování RVNNO ze dne 10. listopadu 2008

Přítomni / Omluveni: viz prezenční listina
Hosté: Ing. D. Lešenarová, Ing. M. Šedivý

Schůzi Výboru pro legislativu a financování Rady vlády pro nestátní neziskové organizace (dále jen „Výbor“) řídila jeho předsedkyně JUDr. Hana Frištenská.


Program schůze:

1) Zahájení a schválení programu
2) Kontrola úkolů z posledního jednání

3) Informace o úkolech dokončených Výborem pro legislativu a financování RVNNO
4) Stav zpracování věcného záměru zákona o veřejně prospěšných organizacích (garant: JUDr. L. Deverová)
5) Hodnocení dopadů regulace – RIA – informace o průběhu
6) Informace o kulatých stolech k věcnému záměru zákona o veřejně prospěšných organizacích – stav přípravy
7) Operativa sekretariátu
8) Různé


Ad 1 a 2)
Jednání Výboru zahájila jeho předsedkyně JUDr. H. Frištenská, která přivítala přítomné členy a hosty, seznámila je s programem jednání a shrnula zápis z jednání minulého. Na dotaz předsedkyně neměl nikdo připomínky k minulému zápisu.

Závěr:
Výbor bere na vědomí splnění úkolů z minulého jednání Výboru a souhlasí s programem jednání. Výbor žádá sekretariát RVNNO o rozeslání usnesení vlády s přílohou novelizovaných Zásad vlády pro poskytování dotací NNO.


Ad 3)
JUDr. H. Frištenská informovala o úkolech dokončených Výborem pro legislativu a financování, a které budou předloženy na poslední jednání vlády v roce 2008. Jedná se o Zásady vlády pro poskytování dotací NNO a Dodatek č. 8 ke Smlouvě o převodu zbývajících prostředků určených usnesením Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR pro účely podpory nadací ve II. etapě. Ostatní úkoly budou předloženy vládě v prvním pololetí roku 2009 (zejména novela zákona č. 248/1995 Sb., o obecně prospěšných organizacích, která je v připomínkovém řízení, novela zákona č. 227/1997 Sb., o nadacích a nadačních fondech, ke které připomínkové řízení již proběhlo).

Závěr:
Výbor bere na vědomí informace o úkolech dokončených Výborem pro legislativu a financování RVNNO


Ad 4)
Mgr. K. Manová informovala členy o dalším postupu prací na přípravě věcného záměru zákona o veřejně prospěšných organizacích. Zmínila nutnost návaznosti věcného záměru zákona na další legislativní předpisy a návaznost RIA (Hodnocení dopadů regulace) k věcnému záměru zákona o veřejně prospěšných organizacích s RIA (Hodnocení dopadů regulace) k věcnému záměru zákona o daních z příjmu. Dále uvedla, že bylo požádáno o odklad termínu předložení věcného záměru zákona vládě, a to do konce února 2009. V prosinci 2008 bude vládě předložena informace o stavu přípravy věcného záměru zákona o veřejně prospěšných organizacích a rozpracované teze věcného záměru zákona. Mgr. K. Manová informovala přítomné o konání pracovního jednání (leden 2009) s náměstky ministrů resortů, jež budou dotčeny věcným záměrem zákona o veřejně prospěšných organizacích.
JUDr. H. Frištenská uvedla, že JUDr. L. Deverová a JUDr. J. Svejkovský pokračují v práci na tezích věcného záměru zákona o veřejně prospěšných organizacích. Bylo naplánováno jednání s MUDr. D. Stehlíkovou a Ing. M. Kalouskem, které se však nakonec neuskutečnilo. JUDr. H. Frištenská také zmínila nutnost jednat se zástupci rezortů , a to na úrovni minimálně náměstků ministrů, protože o přípravě této úpravy nebyly rezorty dosud vůbec informovány. Jejich postoj k ní bude klíčový a bude určovat další směr práce.
Ing. D. Lešenarová informovala přítomné, že věcný záměr zákona o daních z příjmu, jež právě proběhl vnějším připomínkovým řízením bude předložen vládě na konci listopadu 2008 a je v souladu s připraporvaným věcný záměrem zákona o VPO. Ing. J. Adamec se zajímal, zda se věcný záměr zmíněného zákona po vypořádání připomínek zásadněji změnil. Ing. D. Lešenarová uvedla, že část týkající se neziskových organizací/veřejně prospěšných organizací se nezměnila, jen zestručnila, přičemž bude obsahovat odkaz na zákon o veřejně prospěšných organizacích.
PhDr. K. Schwarz se tázal, kdy bude hotovo definitivní znění věcného záměru zákona o veřejně prospěšných organizacích. JUDr. H. Frištenská zmínila, že nejprve musí být věcný záměr projednán s resorty, což se dosud nestalo, na kulatých stolech k věcnému záměru bude k dispozici další, rozpracovanější, verze tezí. Dále uvedla, že před přeložením definitivního návrhu věcného záměru vládě, bude dodržen standardní postup, a návrh bude projednán Výborem pro legislativu a poté Radou vlády pro nestátní neziskové organizace.
PhDr. K. Schwarz se dotázal, jak bude naloženo s připomínkami veřejnosti k návrhu věcného záměru zákona o veřejně prospěšných organizacích. JUDr. H. Frištenská navrhla , že připomínky a jejich vypořádání může být projednáno Výborem. PhDr. K. Schwarz žádal, aby se tak stalo před jejich zveřejněním. Mgr. P. Oriniaková podotkla, že připomínky je třeba vypořádat a musí se tak stát před zveřejněním. JUDr. H. Frištenská uvedla, že nepovažuje za vhodné, aby práce zpracovatelů byla vázána  na vypořádání připomínek a tím zpomalována. Ing. M. Šedivý zmínil, že je dobře, že mají zpracovatelé přístup k připomínkám. Mgr. P. Kalousová uvedla, že připomínky jsou veřejné, až se definitivní materiál rozešle do připomínkového řízení, budou přicházet další připomínky. Vypořádávání všech připomínek bude součástí RIA a také standardního připomínkového řízení.
PhDr. K. Schwarz uvedl, že teze, které byly přijaty na jednání pracovní skupiny v Karlových Varech vedly ke zlepšení situace neziskového sektoru, ale to, co se vytváří nyní, není podle jeho názoru ku prospěchu NNO. JUDr. H. Frištenská zmínila, že teze opakovaně prošly jednáním Výboru, pracovní skupinou i Radou vlády pro NNO, a všechna tato seskupení je většinou schválila, tedy  podoba tezí není vytvářena jen samotnými zpracovateli věcného záměru.
JUDr. Frištenská navrhla po kulatých stolech k věcnému záměru zákona vrátit se na jednání Výboru k připomínkám a spolu se zpracovateli doporučit co přijmout a co nikoliv. Ing. J. Adamec uvedl, že s návrhem nesouhlasí, neboť je nutné, aby sekretariát připomínky předpřipravil pro členy Výboru. Ing. O. Haičman uvedl, že trvá na předložení připomínek.

Usnesení:
Výbor žádá sekretariát, aby na příští jednání Výboru připravil a roztřídil připomínky veřejnosti k tezím věcného záměru zákona o veřejně prospěšných organizacích do několika tematických okruhů (Hlasování: 4 - 5 -1)


Ad 5)
Mgr. M. Šrámková informovala přítomné o průběhu Hodnocení dopadů regulace (RIA) k připravovanému zákonu o veřejně prospěšných organizacích. Jednání pracovní skupiny k přípravě věcného záměru o veřejně prospěšných organizacích, jakož i připomínky veřejnosti k tezím zmíněného věcného záměru jsou součástí probíhajícího procesu RIA a jako takové budou vypořádány. Nyní byla ustavena pracovní skupina k RIA, jejíž členové jsou zástupci neziskového sektoru i zástupci dotčených resortů. Pracovní skupina se sejde 16. prosince 2008.

Závěr:
Výbor bere na vědomí informace o průběhu Hodnocení dopadů regulace (RIA).


Ad 6)
Mgr. K. Manová seznámila přítomné členy s postupem příprav kulatých stolů v rámci komunikační strategie k věcnému záměru zákona o veřejně prospěšných organizacích. Proběhnou 2 kulaté stoly v termínu 21. 11. 2008 (14 hod, Lichtenštejnský palác), moderace: Ing. M. Šedivý a 1. 12. 2008 (14 hod, Hrzánský palác), moderace: Bc. R. Haken. V rámci panelové diskuse budou přítomni: MUDr. D. Stehlíková, JUDr. H. Frištenská, JUDr. L. Deverová, Ing. Z. Drhová, Ing. D. Lešenarová (MF ČR), Mgr. P. Kalousová, JUDr. J. Svejkovský.

Závěr:
Výbor bere na vědomí informace postupu příprav kulatých stolů v rámci komunikační strategie k věcnému záměru zákona o veřejně prospěšných organizacích.


Ad 8) Různé
Ing. O. Haičman informoval členy Výboru stavu přípravy novely zákona č. 117/2001 Sb., o veřejných sbírkách, jejíž je garantem. V současné době probíhají jednání v této věci s ministrem a předsedou Legislativní rady vlády JUDr. C. Svobodou. Konkrétnější informace Výboru předloží  na začátku roku 2009.

Závěr:
Výbor bere na vědomí informace o stavu přípravy novely zákona č. 117/2001 Sb., o veřejných sbírkách, a žádá sekretariát o zařazení této problematiky na jednání Výboru dne 8. ledna 2009.



Příští schůze Výboru se bude konat dne 8. 1. 2009 v 10:00 hod. v budově Úřadu vlády ČR.


JUDr. Hana Frištenská
předsedkyně Výboru pro legislativu a financování

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X