Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

4. 10. 2010 10:33

17. září 2010

Zápis ze schůze Výboru pro regiony RVNNO ze dne 17. září 2010

Přítomni / Omluveni: viz prezenční listina (Příloha č. 1 k zápisu).

Schůzi Výboru pro regiony Rady vlády pro nestátní neziskové organizace (dále jen „Výbor“) řídil jeho předseda Ing. R. Haken.


PROGRAM SCHŮZE

1) Zahájení, úvod

2) Představení RVNNO a jejího Výboru pro regiony – rekapitulace výsledků, pracovních témat

3) Spolupráce krajské samosprávy s neziskovým sektorem – prezentace některých odborů, partnerské a pilotní projekty

4) Neziskový sektor Libereckého kraje – práce a cíle Asociace nestátních neziskových organizací Libereckého kraje, vývoj, trendy a očekávání partnerství Libereckého kraje a Asociace nestátních neziskových organizací Libereckého kraje

5) Schůze Výboru pro regiony RVNNO

     a) Informace z RVNNO

     b) Partnerství v krajích – problémy a náměty (dílčí výsledky evaluace Principu partnerství v ESF)

     c) Informace k dohodám o partnerství mezi krajskými samosprávami a neziskovým sektorem a jejich naplňování

     d) Informace o připravovaném systému celoživotního vzdělávání Univerzity Karlovy v Praze

6) Závěrečná diskuse zástupců neziskového sektoru Libereckého kraje se členy Výboru pro regiony RVNNO

7) Různé


Ad 1) Zahájení, úvod

Schůzi Výboru zahájila Mgr. K. Morávková a přivítala členy Výboru a přítomné hosty. Navázal na ni Ing. R. Haken a poděkoval liberecké samosprávě a místním nestátním neziskovým organizacím (dále jen „NNO“) za organizaci schůze.

Ing. Lidie Vajnerová, statutární náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu, přivítala přítomné v Libereckém kraji. Uvedla, že kraj má s Asociací NNO Libereckého kraje uzavřenou smlouvu. Spolupráce s neziskovým sektorem se v kraji daří, ale není pro ni dostatek finančních prostředků.

Ing. J. Podzimek, radní pro resort zemědělství a životního prostředí, uvedl, že je garantem spolupráce s neziskovým sektorem. Ve svém stručném projevu poděkoval lidem, pracujícím v neziskovém sektoru.

Dále přítomné přivítali ještě Mgr. R. Havlík, ředitel krajského úřadu a JUDr. L. Šlechtová, vedoucí Odboru sociálních věcí, bezpečnosti a problematiky menšin.


Ad 2) Představení RVNNO a jejího Výboru pro regiony – rekapitulace výsledků, pracovních témat

Ing. R. Haken představil přítomným Radu vlády pro NNO (dále jen „RVNNO“) a její výbory.

M. Čermák konstatoval, že se bohužel nepodařilo splnit cíl mít do poloviny roku 2010 uzavřené smlouvy o spolupráci s neziskovým sektorem ve většině krajů.

Ing. M. Vyšín informoval přítomné o aktivitách RVNNO a jejího sekretariátu.


Ad 3) Spolupráce krajské samosprávy s neziskovým sektorem – prezentace některých odborů, partnerské a pilotní projekty

V tomto bodu vystoupili představitelé krajské samosprávy Ing. L. Vainerová (příspěvek na téma neziskový sektor v Libereckém kraji z pohledu samosprávy (viz Příloha č. 2), Ing. J. Podzimek („Spolupráce resortu zemědělství a životního prostředí s NNO“ (viz Příloha č. 3)), Bc. J. Křepel, vedoucí Oddělení přípravy a řízení projektů Odboru regionálního rozvoje a evropských projektů („Zapojení NNO při čerpání finančních prostředků ve vybraných operačních programech, které administruje Liberecký kraj“ (viz Příloha č. 4)), Ing. J. Princová, vedoucí Odboru školství, mládeže, tělovýchovy a sportu („Nestátní neziskové organizace v globálních grantech Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost – přehled zapojení NNO do globálních grantů v oblasti počátečního vzdělávání za 1 období (3 výzvy)“ (viz Příloha č. 5)) a JUDr. L. Šlechtová („IP 1 – Služby sociální prevence v Libereckém kraji“ (viz Příloha č. 6) a „Individuální projekt IP 2 – Podpora střednědobého plánování a rozvoje kvality sítě sociálních služeb v Libereckém kraji“ (viz Příloha č. 7)).


Ad 4) Neziskový sektor Libereckého kraje – práce a cíle Asociace nestátních neziskových organizací Libereckého kraje, vývoj, trendy a očekávání partnerství Libereckého kraje a Asociace nestátních neziskových organizací Libereckého kraje

V rámci tohoto bodu vystoupily ThMgr. H. Zimmermannová ze sekretariátu Svazku měst Malý trojúhelník („Možné formy podpory samosprávy pro neziskové organizace při realizaci přeshraničních projektů“ (viz Příloha č. 8)) a Mgr. K. Morávková, předsedkyně Asociace NNO Libereckého kraje („Neziskový sektor Libereckého kraje, role ANNOLK, vývoj partnerství s Libereckým krajem“ (viz Příloha č. 9) a „Benchmarking absorpční kapacity subjektů neziskového sektoru v Libereckém kraji“ (viz Příloha č. 10)).


Ad 5) Schůze Výboru pro regiony RVNNO


Ad 5a) Informace z RVNNO

Informace k tomuto bodu zazněly již v rámci bodu č. 2.


Ad 5b) Partnerství v krajích – problémy a náměty (dílčí výsledky evaluace Principu partnerství v ESF)

Ing. R. Haken a PhDr. O. Čepelka představili přítomným materiál s názvem „Mezisektorová partnerství v České republice (pracovní materiál pro jednání Výboru pro regiony a partnerství RVNNO)“ (dále jen „Dokument“), který byl rozeslán jako jeden z podkladů pro schůzi. Ing. R. Haken poté vyzval k diskusi o bodech A – G Dokumentu.

Ing. I. Voleš uvedl, že Hospodářská komora České republiky se partnerství s neziskovým sektorem nebrání. Bohužel, všechny dosavadní nabídky na partnerství ze strany NNO byly formulovány velice obecně. Dále podpořil body A a D.

Na dotaz Ing. P. Holého, jakým způsobem bude Dokument samosprávám předložen, odpověděl Ing. R. Haken, že ho nejprve musí projednat RVNNO. PhDr. O. Čepelka dodal, že lepší by bylo, kdyby Dokument ve finále schválila vláda. M. Čermák v této souvislosti upozornil na možné negativní reakce krajských samospráv na vládní dokument, který by mohl zasahovat do jejich kompetencí. Navrhl proto projednat Dokument na příští schůzi, která se bude konat v Praze a na které tedy lze předpokládat vyšší účast zástupců krajských samospráv. M. Čermák dále kritizoval nízkou účast krajských politiků na schůzích Výboru. Zároveň informoval, že požádá předsedu Asociace krajů České republiky o pomoc při řešení situace.

Ing. P. Holý konstatoval, že nejsnáze proveditelné mu připadají body A a E. V kraji Vysočina už de facto fungují.

Doc. Ing. M. Dohnalová, CSc. vyjádřila pochybnost o přínosnosti dnešní diskuse. Navrhla proto, aby Ing. R. Haken a PhDr. O. Čepelka Dokument dopracovali a rozeslali ho členům Výboru ke schválení.

R. Neubauer uvedl, že s Dokumentem nemá problém. Upozornil, že Plzeňský kraj má kvalitně zpracovanou databázi NNO. V případě zájmu jí mohou dát k dispozici i ostatním krajům.

V. Haš uvedl, že místní akční skupiny (dále jen „MAS“) by chtěly být podporovány nejen z Programu rozvoje venkova, ale i z jiných. Podle něj kraje podporují MAS sporadicky (např. Liberecký kraj je podporuje, kdežto Středočeský příliš ne). Z Dokumentu se V. Haš nejvíce přikláněl k bodu E. MAS by v tomto případě byly dobrými partnery, protože svou činností pokrývají více než 70 % území České republiky. Podporoval i bod D.

Mgr. K. Morávková vyslovila obavu, že Dokument je formulován tak, že by v každém kraji mohl být chápán jinak.

USNESENÍ:

Předseda Výboru pro regiony Ing. R. Haken spolu s PhDr. O. Čepelkou Dokument dopracují a prostřednictvím sekretariátu RVNNO ho rozešlou členům Výboru pro regiony k vyjádření a schválení.


Ad 5d) Informace o připravovaném systému celoživotního vzdělávání Univerzity Karlovy v Praze

Doc. Ing. M. Dohnalová, CSc. upozornila, že v loňském roce podobnou problematiku Výbor řešil, kdy navrhoval vytvoření vzdělávacího systému pro státní úředníky. Záležitost však skončila díky nezájmu ze strany Ministerstva vnitra. Doc. Ing. M. Dohnalová, CSc. informovala přítomné o vznikajícím systému celoživotního vzdělávání University Karlovy v Praze, určeném především pro úředníky a politiky krajských, ale i obecních samospráv. Universita Karlova v Praze nejprve osloví všechny kraje s cílem zjistit aktuální situaci a potřeby. Součástí nabídky University Karlovy v Praze bude i téma občanského sektoru. Požádala Výbor o podporu pro tuto myšlenku, tato byla přítomnými členy vyjádřena.


Ad 7) Různé

Ing. R. Haken informoval, že příští schůze se bude konat dne 10. prosince 2010 v Praze. Budou na ní přizváni i domácí a zahraniční odborníci na sociální ekonomiku.

Dne 22. října 2010 se místo původně plánované schůze Výboru bude v Praze konat workshop s cílem pomoci v těch krajích, ve kterých dosud nebyly uzavřeny dohody o spolupráci s neziskovým sektorem. Prioritně jsou tedy na toto pracovní setkání zváni zástupci samosprávy i NNO z krajů Moravskoslezského, Olomouckého, Královéhradeckého, Jihočeského, Středočeského a Prahy. Mgr. K. Morávková navrhla, aby se rovněž projednala otázka krajských informačních středisek pro neziskový sektor.


Ing. Roman Haken, v.r.
předseda Výboru


V Praze, dne 1. října 2010
Zpracoval: Ing. Martin Vyšín
Sekretariát RVNNO

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty