Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

11. 3. 2019 8:24

Na globálním zasedání v New Yorku se bude diskutovat o rovnosti žen a mužů. Delegaci ČR vede ministryně práce a sociálních věcí

V New Yorku ve dnech 11.–22. března 2019 proběhne pravidelné zasedání Komise OSN pro postavení žen. Jedná se o globální platformu pro hodnocení pokroku v oblasti rovnosti žen a mužů. Delegaci České republiky povede ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Součástí delegace je také vládní zmocněnkyně pro lidská práva Martina Štěpánková a ambasadorka Cílů udržitelného rozvoje OSN Taťána Gregor Brzobohatá.

Letošní zasedání bude věnováno tématu sociální ochrany a přístupu k veřejným službám. Česká republika na zasedání uspořádá dva semináře. První bude zaměřen na práci s mládeží v souvislosti s prevencí sexuálního a partnerského násilí. Na druhém semináři představí aktuální změny v oblasti rodinné politiky a podpory dostupnosti různých forem péče. Na seminářích Česká republika spolupracuje mj. s Francií, Norskem, Novým Zélandem, UNFPA či Světovou asociací skautek.

V úterý 12. března 2019 vystoupí ministryně Jana Maláčová s národním projevem ve všeobecné rozpravě. Ve stejný den se ministryně též zúčastní ministerského kulatého stolu k příkladům dobré praxe v oblasti zajištění sociální ochrany, veřejných služeb a zhodnocení neplacené péče a práce doma. Ministryně Maláčová bude dále reprezentovat ČR také na dalších četných ministerských setkáních a tematických seminářích. Součástí jejího programu bude i účast na jednání evropských ministrů a ministryň pro rovnost žen a mužů. Část programu a bilaterálních setkání pokryje svou účastí také vládní zmocněnkyně pro lidská práva.

Situace se v posledních letech v České republice zlepšuje. Zaměstnaných žen je až 72,4% a na vysoce postavených místech se ženy objevují stále častěji. Vysokoškolaček je dokonce více než vysokoškoláků. Přesto není genderová rovnováha vidět všude. Ženy vydělávají v České republice v průměru o 22% méně než muži. To se pak odráží i na jejich důchodech, které jsou o 18% nižší. Jsou to tedy ženy, které jsou zejména ve stáří ohroženy chudobou. Mojí prioritou je umožnit ženám lépe sladit práci s péčí o děti a narovnat nespravedlnosti v důchodovém systému," říká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Martina Štěpánková dodává: „Přestože existují významné rozdíly mezi jednotlivými regiony, zajištění rovnosti žen a mužů zůstává výzvou pro všechny země světa. Jsem ráda, že se Česká republika v posledních letech v této oblasti prezentuje jako aktivní země, která nabízí příklady dobré praxe. Ale i my se máme čemu učit. Máme stále mezery v oblasti slaďování pracovního a soukromého života a zapojení mužů do péče o rodinu. Na různé formy násilí na ženách neumíme často adekvátně reagovat. Proto tento globální dialog vítám.

Jeden ze seminářů České republiky (pořádá Úřad vlády ČR) se zaměří na téma práce s mládeží v kontextu partnerského a sexuálního násilí. Jako příklad dobré praxe zde budou prezentovány vzdělávací aktivity české organizace Konsent (Johanna Nejedlová) či programy práce s násilnou osobou norské organizace Alternativ til Vold (Hanne Eriksen). Zkušenostem britských žen s násilnými útoky, které jsou policií nově evidovány jako zločiny z nenávisti mužů vůči ženám, se bude věnovat Kateřina Krulišová z Nottingham Trent University. Zástupkyně/ce UNICEF se zaměří na ochranu dívek a chlapců před násilím. Na semináři také s příspěvkem k problematice kybernásilí vystoupí ambasadorka Cílů udržitelného rozvoje OSN a zakladatelka Nadace Krása pomoci, Taťána Gregor Brzobohatá.

Druhý seminář, který pořádá Česká republika (konkrétně MPSV), se zaměřuje na téma rodinné péče a jejích dopadů na ženy a muže. Tohoto semináře se zúčastní i ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová. Zástupkyně a zástupci Nového Zélandu, Francie, UNFPA a Nadace Krása pomoci nabídnou pohled na to, co všechno znamená rodinná neformální péče a koho ovlivňuje. Celosvětově platí, že hlavními pečovatelkami jsou ženy. Jsou často odpovědné nejen za péči a výchovu dětí po narození a v průběhu jejich dospívání, ale často se musí starat i o další rodinné členky a členy v různých fázích života. Specifickou situací je pak péče o členky a členy rodiny se zdravotním znevýhodněním. Tento fenomén vede především k nerovnému postavení žen na trhu práce v porovnání s muži a následně k finančním problémům, kterým jsou ženy nuceny čelit.

Zasedání Komise OSN pro postavení žen se pravidelně účastní přes 8 tisíc delegátů a delegátek, včetně přibližně 80 ministrů a ministryň. Jedná se o jedno z nejprestižnějších a nejdůležitějších zasedání, která každoročně v rámci OSN probíhají. Zasedání zahájí generální tajemník OSN António Guterres, který považuje podporu genderové rovnosti za svou prioritu.

Kontak pro média

Mgr. Lenka Grünbergová, vedoucí oddělení průřezových agend, Úřad vlády ČR
Mobil: +420 608 797 118
E-mail: grunbergova.lenka@vlada.cz

Mgr. Barbara Hanousek Eckhardová, vedoucí tiskového oddělení, Ministerstvo práce a sociálních věcí
Mobil: +420 728 033 681
E-mail: barbara.hanousek@mpsv.cz   

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie