Aktuality

13. 9. 2023 19:37

Pracovní skupina muži a rovnost žen a mužů pokračovala v diskuzi o své budoucí činnosti a plánovala osvětové aktivity

Ve středu 13. září se letos po druhé sešla Pracovní skupina muži a rovnost žen a mužů (dále jako „Pracovní skupina“).

 

V úvodu jednání byla členstvu představena analýza, která zkoumala vstupní vzdělávání v oblasti rovnosti žen a mužů napříč resorty, mj. s ohledem na zapojení mužů do podpory genderové rovnosti. Vystoupení bylo na program zařazeno v návaznosti na předchozí jednání, na kterém se role mužů ve veřejné správě v podpoře rovnosti žen a mužů diskutovala. Šíření povědomí o tomto tématu bude mezi úřednictvo dále zajištěno skrze článek v časopise Veřejná správa, pro který poskytl podklady člen Pracovní skupiny, Tomáš Pavlas.

Osvětovým aktivitám byla věnována velká část jednání Pracovní skupiny. Díky účasti zmocněnkyně vlády pro lidská práva, Kláry Šimáčkové Laurenčíkové probrala skupina další možnosti propagace relevantních témat. V té souvislosti se Pracovní skupina zabývala i vytvářením plánu práce do konce příštího roku.

Na základě proběhlé diskuze se Pracovní skupina shodla na uspořádání tiskové konference, na které budou představeny výstupy, které Pracovní skupina v minulých letech vypracovala. Tematicky tyto materiály zahrnují oblasti jako je otcovství, školství nebo domácí a genderově podmíněného násilí. Pracovní skupina se shodla, že důležitou oblastí je také zdraví. V následujícím půlroce tedy bude prostor věnován tomuto tématu.

V závěru jednání byl Pracovní skupině představen plán aktualizace Strategie rovnosti žen a mužů na léta 2021–2030. Příští jednání Pracovní skupiny je plánováno na začátek prosince 2023.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie