Aktuality

18. 5. 2023 17:33

Výbor pro institucionální zabezpečení navrhl zohlednit doporučení OECD v rámci plánované revize Strategie rovnosti žen a mužů na léta 2021 – 2030

Ve čtvrtek 18. května 2023 se konalo jednání Výboru pro institucionální zabezpečení rovnosti žen a mužů. Během jednání přijal Výbor podnět Radě vlády pro rovnost žen a mužů, kterým doporučil Úřadu vlády ČR reflektovat doporučení Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj formulovaná v rámci přezkumu nastavení politik v oblasti žen a mužů. Výbor zároveň doporučil Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvu práce a sociálních věcí naplňovat doporučení OECD uvedená v Akčních plánech. Na programu jednání byla i implementace Akčního plánu rovného odměňování, transpozice směrnice o transparentnosti v odměňování, revize krizové legislativy či překážky, kterým čelí ženy ve sportu. Částí jednání se zúčastnila také zmocněnkyně vlády pro lidská práva, Klára Šimáčková Laurenčíková.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (dále jako „OECD“) provedla přezkum nastavení politik v oblasti rovnosti žen a mužů v České republice. Přezkum by realizován na základě zadání Odboru rovnosti žen a mužů Úřadu vlády ČR, a to v rámci projektu financovaném Evropskou komisí (Nástroj pro technickou podporu). Cílem projektu je posílit institucionální rámec pro prosazování rovnost žen a mužů v ČR, a to mj. prostřednictvím zlepšení začleňování hlediska genderové rovnosti při přijímaní veřejných politik a veřejném rozpočtování. Výbor v úvodu jednání přijal usnesení, kterým vzal výsledky přezkumu České republiky na vědomí. Dále doporučil Úřadu vlády ČR reflektovat doporučení OECD v Základní hodnotící zprávě a Akčních plánech pro Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo práce a sociálních věcí (dále jako „MPSV“) v rámci revize Strategie rovnosti žen a mužů na léta 2021 – 2030 (dále jako „Strategie 2021+“). Výbor taky doporučil Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy a MPSV naplňovat doporučení OECD uvedená v Akčních plánech.

Zástupkyně MPSV představila plán implementace Akčního plánu rovného odměňování a plán transpozice Směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2023/970 ze dne 10. května 2023, kterou se posiluje uplatňování zásady stejné odměny mužů a žen za stejnou práci nebo práci stejné hodnoty prostřednictvím transparentnosti odměňování a mechanismů prosazování.

Výbor se věnoval i plánované revizi krizové legislativy a na jednání byly představeny hlavní zjištění a doporučení programu Resistiré, na kterém se podílel, mimo jiné, i Sociologický ústav Akademie věd (NKC – Gender a věda). Členky a členové rovněž diskutovali možnou podporu agendy žen ve sportu. V této souvislosti byla představena činnost spolku CZEWIS – Czech Women in Sport. Závěrem jednání se Výbor zabýval Závěry Rady k začleňování hlediska rovnosti žen a mužů do politik, programů a rozpočtů a revizí Strategie 2021+.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie