Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

27. 6. 2016 9:16

Výbor pro prevenci domácího násilí a násilí na ženách řešil novelu zákona o obětech trestných činů

Ve čtvrtek 23. června 2016 proběhlo v budově Úřadu vlády ve Vladislavově ulici další jednání Výboru pro prevenci domácího násilí a násilí na ženách při Radě vlády pro rovnost žen a mužů.

Odborníci a odbornice na problematiku genderově podmíněného násilí diskutovali zejména o pozměňovacích návrzích k novele zákona o obětech trestných činů, které by měly vést k efektivnější pomoci obětem domácího násilí.

Na programu jednání byla také diskuse o plnění Akčního plánu prevence domácího a genderově podmíněného násilí na léta 2015 – 2018 či informace o činnosti pracovní skupiny pro potírání sexuálního násilí.

Na jednání Výboru byla také představena Analýza ekonomických dopadů domácího násilí v oblasti zdraví, zpracovaná organizací proFem. Analýza ukázala, že náklady veřejného zdravotního pojištění na lékařské ošetření v důsledku domácího násilí v partnerských vztazích činí v ČR každoročně 1,85 miliardy Kč.

Ředitelka Bílého kruhu bezpečí, Petra Vitoušová, Výbor seznámila s výsledky ročního fungování bezplatné telefonní linky pro oběti domácího násilí - tel. č. 116 006 (evropské synchronizované číslo).

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X