Aktuality

20. 9. 2023 15:29

Výbor pro sociální politiku, rodinu a péči se zabýval vývojem v oblasti předškolního vzdělávání a péče o děti

Ve středu 20. září 2023 proběhlo jednání Výboru pro sociální politiku, rodinu a péči (dále jako „Výbor“). Výbor se věnoval především vývoji v oblasti koncepce předškolní péče a vzdělávání, financování relevantních agend, nebo zapojení mužů do péče.

V úvodu programu členstvo diskutovalo změny v legislativním ukotvení agendy předškolního vzdělávání a péče o děti. V průběhu uplynulých měsíců bylo v meziresortním připomínkovém řízení několik materiálů, které se věnovaly právě této oblasti. Změny se týkaly financování předškolního a zájmového vzdělávání, dětských skupin, ale také hygienickým požadavkům na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí. Na Výboru vystoupili také zástupce Ministerstva zdravotnictví a zástupkyně Ministerstva práce a sociálních věcí a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. V souvislosti se změnou výpočtu úplaty za předškolní a zájmové vzdělávání Výbor přijal usnesení adresované Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy, ve kterém apeluje na monitoring a analýzu výše úplaty v mateřských školách a školních družinách.

Další z bodů jednání byl věnován vývoji v oblasti financování relevantních agend, jednak z dotačního programu Rodina a dále z Národního plánu obnovy. Dle přednesené informace budou prostředky alokovány na projekty, jako je rekvalifikace na trhu práce, s ohledem na digitalizaci práce, podpora dětských skupin, nebo podpora dlouhodobé péče. V oblasti dlouhodobé péče členstvo upozornilo, že je záhodno postupovat v souladu s aktuálními trendy v oblasti deinstitucionalizace péče a podpory komunitních forem péče.

Zbývající část programu se věnovala stálým bodům Výboru, především monitoringu transpozice směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/1158 ze dne 20. června 2019 o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem rodičů a pečujících osob a o zrušení směrnice Rady 2010/18/EU. Členstvo bylo informováno, že transpoziční novela zákoníku práce právě prošla legislativním procesem a některé její části nabydou účinnosti již od října 2023. Přítomní a přítomné se nicméně shodli, že podstatná část směrnice, tedy zavedení nepřenositelného volna pro oba rodiče, transponována nebyla. Výbor proto plánuje přijetí usnesení, ve kterém na tento nesoulad plánuje upozornit.

Poslední jednání Výboru se uskuteční dne 6. 12. 2023.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie