Činnost rady

29. 11. 2023 14:54

Záznam ze zasedání Rady vlády pro rovnost žen a mužů ze dne 31. října 2023

V úterý 31. října 2023 proběhlo třetí zasedání Rady vlády pro rovnost žen a mužů v roce 2023. Hlavními tématy jednání bylo snižování personálních kapacit Českého statistického úřadu ve vztahu ke sběru dat členěných dle pohlaví a relevantních pro rovnost žen a mužů a plánované ukončení vydávání tištěné verze ročenky Zaostřeno na ženy a muže, dále byl projednán aktuální stav legislativních úkolů souvisejících s rovností žen a mužů, aktualizace Strategie rovnosti žen a mužů na léta 2021 - 2030 nebo podněty výborů a pracovních skupin rady.

Řízením jednání rady byla pověřena zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

Projednány byly tyto oblasti:

  • Podněty výborů a pracovních skupin
  • Personální kapacity Českého statistického úřadu ve vztahu ke sběru dat členěných dle pohlaví a relevantních pro rovnost žen a mužů
  • Aktualizace Strategie rovnosti žen a mužů na léta 2021 – 2030, Zpráva o rovnosti žen a mužů za rok 2022 a Zpráva o plnění Strategie za rok 2022
  • Potírání domácího a sexuálního násilí
  • Aktuální stav legislativních úkolů souvisejících s rovností žen a mužů
  • Plnění úkolů a usnesení z předchozích jednání rady, informace o činnosti sekretariátu

V úvodu bylo zhodnoceno plnění úkolů a usnesení z předchozích jednání rady a informace o činnosti sekretariátu. Pozornost byla věnována oblasti potírání genderově podmíněného násilí.  Zmocněnkyně vlády pro lidská práva a sekretariát Rady věnovaly v uplynulých týdnech velkou energii vysvětlování  obsahu Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí. V srpnu 2023 vláda schválila nový Akční plán prevence domácího a genderově podmíněného násilí. Tento akční plán doplňuje naše legislativní úsilí a obsahuje řadu opatření v oblasti prevence domácího a sexuálního násilí a pomoci jeho obětem. Dne 11. října 2023 byla schválena také nová Strategie rodinné politiky. Strategie řeší např. lepší sladění pracovního a rodinného života, pomoc rodinám zasaženým domácím násilím či dostupnost preventivních a komunitních služeb pro rodiny. Strategie zahrnuje/pokrývá všechny typy rodin, včetně těch tvořených stejnopohlavními páry.

Rada se dále zaobírala podněty svých výborů a pracovních skupin. Konkrétně schválila podnět Výboru pro prevenci domácího a sexuálního násilí k ukotvení vzniku specializovaných center pro dětské oběti násilí a dětské oběti trestných činů a podpoře multioborové a meziresortní spolupráce v zájmu dětí ohrožených násilím, který radě představila členka výboru Petra Wünschová.

Markéta Kos Mottlová, předsedkyně Výboru pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v politice a rozhodovacích pozicích, představila radě Podnět k podpoře diverzity v rámci služebních úřadů.

Rut Kolínská, členka Výboru pro sociální politiku, rodinu a péči, představila radě „Podnět ke transpozici směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/1158 ze dne 20. června 2019 o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem rodičů a pečujících osob a o zrušení směrnice Rady 2010/18/EU“. Rada vlády pro rovnost žen a mužů považuje za zásadní podpořit vyšší zapojení otců do péče o děti a zaměstnanost matek, a to ve smyslu směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/1158 ze dne 20. června 2019 o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem rodičů a pečujících osob a o zrušení směrnice Rady 2010/18/EU (dále jako „Směrnice“). Pokládá za klíčový institut nepřenositelnosti části rodičovské dovolené v rozsahu, tak jak je vyžadován článkem 5 odst. 2 a článkem 8 odst. 3 Směrnice. Rada vítá transpoziční balík, který byl předložen ze strany Ministerstva práce a sociálních věcí a schválen Parlamentem ČR. Upozorňuje však vládu ČR, že tímto nedošlo k důsledné transpozici Směrnice, jak vyplývá z opatření č. 1.1.5. Kapitoly Práce a péče Strategie rovnosti žen a mužů na léta 2021-2030, neboť transpozice nenaplňuje požadavek na zvýšení motivace otců k čerpání rodičovské dovolené. S obavou vnímá hrozbu zahájení řízení o porušení povinnosti co do netranspozice institutu nepřenositelnosti části rodičovské dovolené, v délce alespoň 2 měsíců, a to co se týče příslušného finančního zabezpečení. Rada vyzývá Ministerstvo práce a sociálních věcí k nápravě a dokončení úplné transpozice Směrnice a dále žádá o poskytnutí informací Výboru ohledně vývoje případného řízení o porušení povinnosti.

Rut Kolínská rovněž představila „Podnět ke sběru statistických dat o výši úplat za předškolní a zájmové vzdělávání“. Podnět reaguje na očekáváné zvýšení úhrad za předškolní a zájmové vzdělávání. K formulaci návrhu usnesení rady vznesla připomínky Lucie Viktorinová z MŠMT a bude se o něm hlasovat per rollam.

Radan Šafařík, ředitel Odboru rovnosti žen a mužů Úřadu vlády ČR, představil radě „Podnět k alokaci dotačních programů na podporu rovnosti žen a mužů v souvislosti s konsolidací státního rozpočtu“. Podnět vznesl Výbor pro institucionální zabezpečení rovnosti žen a mužů k alokaci dotačních programů na podporu rovnosti žen a mužů. V online ho následně komentovala také členka výboru Irena Smetáčková. Rada podnět schválila a doporučila Ministerstvu vnitra, Ministerstvu spravedlnosti, Ministerstvu práce a sociálních věcí v souvislosti s přijetím konsolidačního balíčku nesnižovat stávající alokace v rámci dotačních programů zaměřených na podporu rovnosti žen a mužů a prevenci domácího a genderově podmíněného násilí.

Jedním z hlavních témat jednání rady bylo snižování personálních kapacit Českého statistického úřadu ve vztahu ke sběru dat členěných dle pohlaví a relevantních pro rovnost žen a mužů a plánované ukončení vydávání tištěné verze ročenky Zaostřeno na ženy a muže. Informace o plánovaných organizačních změnách v rámci Českého statistického úřadu zazněly poprvé na kulatém stole k aktualizaci Strategie rovnosti žen a mužů na léta 2021 – 2030 v říjnu 2023.  O zařazení tohoto bodu na program jednání požádala místopředsedkyně Rady vlády pro rovnost žen a mužů Marta Smolíková a někteří další členové a členky rady. Zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková přivítala na jednání rady předsedu Českého statistického úřadu Marka Rojíčka. Zároveň ho požádala o informaci, jak bude od příštího roku v rámci ČSÚ zajištěn sběr dat členěných dle pohlaví a publikace statistické ročenky Zaostřeno na muže a ženy. Upozornila, že statistická data členěné dle pohlaví považuje za zásadní nejen pro hodnocení dopadů vládních politik ve vztahu k rovnosti žen a mužů, ale také z hlediska účinného naplňování a vyhodnocování Strategie rovnosti žen a mužů na léta 2021 - 2030. Zároveň uvedla možnost řešení financování prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost+. 

Radan Šafařík následně v rámci dalšího bodu programu informoval radu o aktuálním stavu novely vyhlášky Ministerstva spravedlnosti č. 37/1992 Sb., o jednacím řádu pro okresní a krajské soudy (fakultativní specializace na domácí a sexuální násilí), návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a další zákony v souvislosti s potíráním domácího násilí, a novely zákona č. 40/2009 Sb., trestní zákoník (redefinice znásilnění).

Monika Šamová, vedoucí sekretariátu Rady vlády pro rovnost žen a mužů, seznámila radu s aktuálním stavem transpozice směrnice o zlepšení genderové vyváženosti mezi členy orgánů kotovaných společností a o souvisejících opatřeních. Jedná se o návrh zákona, kterým se mění zákon č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony. Přípravu transpozice a návrh příslušných novel koordinuje ÚV ČR (Odbor rovnosti žen a mužů) ve spolupráci s MF, MSp a ČNB. Radě je předkládán aktuální návrh transpozičních předpisů, který by měl být v průběhu listopadu 2023 předložen do mezirezortního připomínkového řízení.

Radan Šafařík následně v rámci dalšího bodu programu informoval radu o aktuálním stavu přípravy aktualizace Strategie rovnosti žen a mužů a o Zprávě o rovnosti žen a mužů za rok 2022 a Zprávě o plnění Strategie za rok 2022. Následně v rámci posledního bodu programu představil výsledky aktuálního Indexu genderové rovnosti EIGE za rok 2023, který byl publikován 24. října 2023.

Rut Kolínská v bodu Různé vyzdvihla důležitost nové Strategie rodinné politiky, kterou vláda schválila 11. října 2023. Strategie rodinné politiky v řadě opatření navazuje na Strategii rovnosti žen a mužů na léta 2021 – 2030.  

___________________________________________________________________________

Seznam přijatých usnesení:

Č. 12/2023

Rada vlády pro rovnost žen a mužů

  1. podporuje záměr vzniku specializovaných center pro dětské oběti násilí a dětské oběti trestných činů založených na principu multioborové a mezirezortní spolupráce v zájmu dětí ohrožených násilím, jejichž úkolem je zabránění násilí na dětech, ochrana dětí před sekundární viktimizací a odborná specializovaná pomoc při vyrovnání se s následky prožitého násilí,
  2. doporučuje legislativně ukotvit podporu vzniku specializovaných center pro dětské oběti násilí a dětské oběti trestných činů v rámci novely zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí,
  3. doporučuje Ministerstvu práce a sociálních věcí podpořit možnost úzké meziresortní a multioborové spolupráce v zájmu ohrožených dětí v rámci specializovaného pověření k sociálně právní ochraně dětí a explicitně ukotvit možnost organizovat odborná případová setkání a shromažďování informací v zájmu dětí ohrožených násilím. 

Č. 13/2023

Rada vlády pro rovnost žen a mužů doporučuje

a. Ministerstvu vnitra zpracovat přehled dopadů zákona č. 384/2022 Sb., kterým došlo k novelizaci ustanovení § 55 odst. 1 a § 57 odst. 1 zákona č. 234/2014 Sb., o státní službě, ve znění pozdějších předpisů, ve vztahu k zastoupení žen a mužů na pozicích vrchních ředitelů/vrchních ředitelek, ředitelů/ředitelek sekce a odboru;

b. nejvyššímu státnímu tajemníkovi promítnout podporu diverzity, rovnosti žen a mužů a rovného zacházení do příslušných služebních předpisů upravující výběrová řízení, zkušební komise pro úřednické zkoušky a služební hodnocení státních zaměstnanců a zaměstnankyň s využitím metodických materiálů MŠMT a ÚV;

c. nejvyššímu státnímu tajemníkovi ve spolupráci s předsedkyní Výboru pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v politice a rozhodovacích pozicích (dále jako “Výbor”) a sekretariátem Výboru zařadit bod k podpoře diverzity v rámci služebních úřadů na program společného jednání státních tajemníků a státních tajemnic.

Č. 14/2023

Rada vlády pro rovnost žen a mužů:

  1. považuje za zásadní podpořit vyšší zapojení otců do péče o děti a zaměstnanost matek, a to ve smyslu směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/1158
    ze dne 20. června 2019 o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem rodičů
    a pečujících osob a o zrušení směrnice Rady 2010/18/EU (dále jako „Směrnice“);
  2. pokládá za klíčový institut nepřenositelnosti části rodičovské dovolené v rozsahu, tak jak je vyžadován článkem 5 odst. 2 a článkem 8 odst. 3 Směrnice;
  3. vítá transpoziční balík, který byl předložen ze strany Ministerstva práce
    a sociálních věcí a schválen Parlamentem ČR;
  4. upozorňuje však vládu ČR, že tímto nedošlo k důsledné transpozici Směrnice,
    jak vyplývá z opatření č. 1.1.5. Kapitoly Práce a péče Strategie rovnosti žen a mužů na léta 2021-2030, neboť transpozice nenaplňuje požadavek na zvýšení motivace otců k čerpání rodičovské dovolené;
  5. s obavou vnímá hrozbu zahájení řízení o porušení povinnosti co do netranspozice institutu nepřenositelnosti části rodičovské dovolené, v délce alespoň 2 měsíců, a to co se týče příslušného finančního zabezpečení;
  6. vyzývá proto Ministerstvo práce a sociálních věcí k nápravě a dokončení úplné transpozice Směrnice a dále žádá o poskytnutí informací Výboru ohledně vývoje případného řízení o porušení povinnosti.

Č. 15/2023

Rada vlády pro rovnost žen a mužů

  1. bere na vědomí doporučení České republice ze strany Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (dále jako „OECD“) jako výsledky přezkumu ČR v rámci projektu „Posílení vládních kapacit pro zajištění genderově sensitivní a inkluzivní obnovy“ směrem k zajištění dostatečné podpory kapacit neziskového sektoru v oblasti rovnosti žen a mužů;
  2. doporučuje Ministerstvu vnitra, Ministerstvu spravedlnosti, Ministerstvu práce a sociálních věcí v souvislosti s přijetím konsolidačního balíčku nesnižovat stávající alokace v rámci dotačních programů zaměřených na podporu rovnosti žen a mužů a prevenci domácího a genderově podmíněného násilí;
  3. konstatuje, že stávající alokace dotačního programu „Podpora veřejně prospěšných aktivit v oblasti rovnosti žen a mužů“ je nepoměrně nízká ve vztahu ke zhoršujícímu se postavení České republiky v mezinárodních srovnáních v oblasti genderové rovnosti, a proto doporučuje Úřadu vlády ČR, aby byla zajištěna jeho alokace pro rok 2024 ve výši alespoň 7 mil. Kč.

Č. 16/2023

Rada vlády pro rovnost žen a mužů

  1. konstatuje, že záměr Českého statistického úřadu v rámci přípravy systemizace služebních míst s účinností od 1. ledna 2024 omezit kapacity publikovat data členěná podle pohlaví formou vydávání statistické ročenky Zaostřeno na ženy a muže, je v rozporu s usnesením vlády ČR ze dne 8. března 2021 č. 269. Omezení kapacit bude mít negativní dopad na schopnost ministerstev provádět hodnocení dopadů materiálů předkládaných vládě na rovnost žen a mužů, jež jim ukládají Legislativní pravidla vlády,
  2. doporučuje předsedovi Českého statistického úřadu nesměřovat úsporná opatření do snížení personálních kapacit na publikaci dat členěných dle pohlaví a dat relevantních pro rovnost žen a mužů, a to včetně požadavků plynoucích ze Strategie rovnosti žen a mužů na léta 2021 - 2030 a pokračování ve vydávání statistické ročenky Zaostřeno na ženy a muže.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X