Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Dokumenty

30. 10. 2014 10:11

Šestá periodická zpráva o plnění Úmluvy OSN o odstranění všech forem diskriminace žen (CEDAW)

Česká republika je smluvní stranou Úmluvy OSN o odstranění všech forem diskriminace žen (dále jen „Úmluva“), kterou Československá socialistická republika podepsala dne 17. července 1980. 
Podle čl. 17 Úmluvy byl zřízen kontrolní mechanismus – Výbor pro odstranění diskriminace žen (dále jen „Výbor“) – jako orgán příslušný pro posuzování úrovně naplňování ustanovení Úmluvy. Samotná kontrola se uskutečňuje prostřednictvím pravidelného předkládání zpráv o plnění Úmluvy a jejich hodnocení Výborem.
Předložení Šesté periodické zprávy o plnění Úmluvy OSN o odstranění všech forem diskriminace žen (dále jako "Periodická zpráva") bylo uloženo členu vlády, do jehož působnosti patří rovnost žen a mužů, a to na základě usnesení vlády ČR ze dne 11. května 2011 č. 341 a usnesení vlády ČR ze dne 29. srpna 2012 č. 631.
Periodická zpráva pokrývá období od 1. srpna 2008 do 31. července 2014 a informuje o naplňování jednotlivých ustanovení Úmluvy. Periodická zpráva také reaguje na Závěrečná doporučení Výboru (CEDAW/C/CZE/CO/5), která Výbor přijal po slyšení delegace České republiky dne 22. října 2010. Periodická zpráva uvádí přijatá legislativní i nelegislativní opatření, která přinášejí pokrok při odstraňování diskriminace žen a podpoře rovnosti žen a mužů, včetně odstraňování přetrvávajících překážek pro zapojení žen do politického, společenského, hospodářského a kulturního života.
Periodická zpráva byla vypracována podle obecných pravidel pro předkládání zpráv pro mezinárodní lidskoprávní instituce (Compilation of guidelines on the form and content of reports to be submitted by states parties to the international human rights treaties – HRI/GEN/2/Rev.5).

26. 11. 2015 13:10 Odpovědi na předběžné otázky k 6. periodické zprávě České republiky o plnění Úmluvy OSN o odstranění všech forem diskriminace žen Vláda ČR schválila dne 20. listopadu 2015 „Odpovědi na předběžné otázky k 6. periodické zprávě České republiky o plnění Úmluvy OSN o odstranění všech forem diskriminace žen“. Česká republika (dále jen „ČR“) je smluvní stranou Úmluvy o odstranění všech forem diskriminace žen (dále jen „Úmluva“) od 17. července 1980. Pro Československou socialistickou republiku vstoupila v platnost v souladu se svým článkem 27 odstavcem 2 dnem 18. března 1982. Úmluva byla publikována ve Sbírce zákonů jako vyhláška ministra zahraničních věcí Československé socialistické republiky č. 62/1987 Sb. ČR sukcedovala ke dni 1. ledna 1993 do závazků vyplývajících z Úmluvy pro bývalou ČSFR. Podle čl. 17 byl zřízen monitorovací mechanismus – Výbor pro odstranění diskriminace žen (dále jen „Výbor“) – jako orgán příslušný pro posuzování úrovně naplňování ustanovení Úmluvy. Samotná kontrola se uskutečňuje prostřednictvím pravidelného předkládání zpráv o plnění Úmluvy a jejich hodnocení Výborem. Šestou periodickou zprávu o plnění závazků plynoucích z Úmluvy předložila ČR v souladu s čl. 18 Úmluvy a v souladu se závěrečnými doporučeními Výboru, která vyplynula z projednání Čtvrté a Páté periodické zprávy ČR. Vláda ČR tuto zprávu schválila svým usnesením č. 871 ze dne 27. října 2014. Zpráva popsala vývoj v ČR v období od 1. srpna 2008 do 31. července 2014. Dopisem ze dne 4. srpna 2015 zaslal Vysoký komisař OSN pro lidská práva prostřednictvím Ministerstva zahraničních věcí ČR žádost o zaslání písemných odpovědí na předběžné otázky týkající se 6. periodické zprávy ČR o plnění Úmluvy. Plnění Úmluvy bude předmětem jednání 63. zasedání Výboru ve dnech 15. února až 4. března 2016.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X