Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením

9. 12. 2014 13:43

Informace o možnosti zahrnout práci dobrovolníků do spolufinancování projektu v dotačním programu Podpora spolků ZP

Dokument s názvem Zásady vlády pro poskytování dotací ze státního rozpočtu České republiky nestátním neziskovým organizacím ústředními orgány státní správy schválený usnesením vlády ze dne 1. února 2010 č. 92, ve znění usnesení vlády ze dne 19 června 2013 č. 479 a usnesení vlády ze dne 6. srpna 2104 č. 657 (dále jen "Zásady", plné znění), umožňuje v části druhé odst. 13 ústřednímu orgánu, který poskytuje dotace nestátním neziskovým organizacím, hodnověrným způsobem zahrnout do spolufinancování projektu i práci dobrovolníků. Tato práce dobrovolníků musí být organizována podle zákona č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě a o změně některých zákonů (zákon o dobrovolnické službě), ve znění pozdějších předpisů. Podle Zásad výši této spoluúčasti stanoví příslušný ústřední orgán.

Úřad vlády ČR zvolil pro všechny své dotační programy, kde je příjemcem nestátní nezisková organizace1, hodinovou sazbu práce dobrovolníka způsobem, jakým hodinovou sazbu práce dobrovolníků oceňuje Český statistický úřad (dále jen "ČSÚ"). ČSÚ ve svém Satelitním účtu neziskových institucí oceňuje práci dobrovolníků pomocí mediánu hodinové sazby ve mzdové sféře stanoveného podle výsledků z Informačního systému o průměrném výdělku.

Úřad vlády ČR pro účely spolufinancování dotací poskytnutých na rok 2015 vychází z mediánu hodinové sazby ve mzdové sféře za poslední ukončený rok, ke kterému jsou v době podávání žádostí dostupné údaje, tj. za rok 2013.

Medián hodinové sazby ve mzdové sféře se zjistí z Informačního systému o průměrném výdělku, konkrétně v dokumentu s názvem CR_134_MZS.pdf na straně 13, kde je uveden medián hrubé měsíční mzdy za rok 2013 ve výši 21.911 Kč a dále průměrná placená doba ve výši 173,5 hod./měsíc. Podílem těchto dvou hodnot se získá medián hodinové sazby ve výši 126 Kč/hod. (částka zaokrouhlena na celé koruny).

Při plánování spoluúčasti k dotaci na rok 2015 mohou žadatelé v případě zahrnutí práce dobrovolníků kalkulovat se sazbou 126 Kč/hod.

Aby byla dosažena hodnověrnost vykazované práce dobrovolníků, musí být mezi organizací a dobrovolníkem uzavřena smlouva podle zákona o dobrovolnické službě a za každý měsíc, ve kterém byla odpracována práce dobrovolníka, jež je zahrnuta do spolufinancování, musí být vytvořen výkaz práce. Ve výkazu práce bude uveden počet hodin za každý den, ve kterém se uskutečnila práce dobrovolníka, a výstižně popsána vykonaná práce. Každý měsíční výkaz práce musí být podepsán příslušným dobrovolníkem a jeho přímým nadřízeným. Tyto náležitosti budou předmětem veřejnosprávní kontroly na místě.

_______________________

1 Vyjma dotačních programů Podpora implementace Evropské charty regionálních či menšinových jazyků a Prevence sociálního vyloučení a komunitní práce, kde v současné době práce dobrovolníků nemůže být zahrnuta do spolufinancování projektu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X