Zasedání Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením

7. 12. 2011 11:18

Zasedání dne 15. listopadu 2011

Dne 15. listopadu 2011 se v jednacím sále vlády ČR konalo zasedání Vládního výboru pro zdravotně postižené občany (dále jen „VVZPO“). Jednání zahájil předseda VVZPO a předseda vlády ČR RNDr. Petr Nečas, který následně předal řízení jednání výkonné místopředsedkyni VVZPO a zmocněnkyni vlády pro lidská práva Mgr. Monice Šimůnkové.

Na zasedání byly projednány a schváleny návrhy na změnu Statutu a Jednacího řádu VVZPO, které je potřebné novelizovat z důvodu posílení kompetencí VVZPO v rámci dotačního řízení programu „Podpora veřejně účelných aktivit občanských sdružení zdravotně postižených,“ který je od roku 2007 vyhlašován VVZPO ve spolupráci s Úřadem vlády ČR.

V souvislosti se schválením návrhů změn Statutu a Jednacího řádu VVZPO byl následně zřízen Poradní orgán pro hodnocení projektů programu Podpora veřejně účelných aktivit občanských sdružení zdravotně postižených a schválen jeho Jednací řád včetně návrhu členů tohoto orgánu pro rok 2012.

Členové VVZPO vyslechli informaci ministra práce a sociálních věcí Dr. Ing. Jaromíra Drábka o vypracování Úvodní zprávy České republiky o opatřeních přijatých k plnění závazků podle Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením, kterou - v souladu s článkem 35 této úmluvy - předložila Česká republika Výboru OSN pro práva osob se zdravotním postižením.

V souladu s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením mohou organizace zastupující zájmy osob se zdravotním postižením předkládat Výboru OSN pro práva osob se zdravotním postižením alternativní hodnotící zprávy. Tuto možnost využily i organizace působící v rámci České republiky. Informaci o alternativní hodnotící zprávě o naplňování Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením, zpracované Národní radou osob se zdravotním postižením ČR, podal členům VVZPO její předseda a místopředseda VVZPO Bc. Václav Krása. Na vypracování alternativní zprávy se vedle Národní rady osob se zdravotním postižením podílelo několik dalších významných organizací působících v České republice. K tomuto bodu jednání proto vystoupili jako hosté zástupkyně z Ligy lidských práv a Centra advokacie duševně postižených, které poukazovaly na potřebu odpovídající právní úpravy vztahující se k otázkám zbavování způsobilosti k právním úkonům a opatrovnictví a také k problematice práv pacientů při poskytování zdravotních služeb.

V dalším bodu jednání ministr práce a sociálních věcí informoval o postupu prací na vytvoření monitorovacího mechanismu k Úmluvě o právech osob se zdravotním postižením v České republice. Příprava monitorovacího mechanismu probíhá ve spolupráci s VVZPO a Národní radou osob se zdravotním postižením ČR.

Na závěr byla diskutována situace v oblasti odborného poradenství pro osoby se zdravotním postižením. Problematika financování sociálních služeb je v návaznosti na některá úsporná opatření v rámci veřejných rozpočtů jedním ze zásadních témat sociální reformy a předmětem zájmu sociálních partnerů i široké veřejnosti. Jedním ze základních problémů je financování odborného sociálního poradenství pro osoby se zdravotním postižením. Jak vyplynulo z diskuse, celý systém odborného sociálního poradenství pro cílovou skupinu občanů se zdravotním postižením není dostatečně financován ani metodicky řízen. Z dlouhodobé perspektivy vzniká zásadní problém jeho kvalitního fungování.


vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty