Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

31. 10. 2012 13:47

Čtvrté zasedání Pracovní skupiny pro porodnictví

Zmocněnkyně vlády pro lidská práva Mgr. Monika Šimůnková se v úterý dne 30. října 2012 zúčastnila jako místopředsedkyně dalšího zasedání Pracovní skupiny pro porodnictví Ministerstva zdravotnictví. Pracovní skupina byla zřízena na příkaz ministra zdravotnictví v březnu tohoto roku. Jsou v ní zastoupeny odborné lékařské společnosti, zdravotní pojišťovny, zdravotní sestry, porodní asistentky, duly i příjemkyně péče. Cílem Pracovní skupiny je hledat návrhy vhodných opatření v oblasti porodnictví a možnosti jejich realizace.

Pracovní skupina měla pro vedením předsedy Pracovní skupiny prof. MUDr. Aleše Roztočila, CSc. projednat návrh kompromisního dokumentu, který vypracoval prof. Roztočil s Mgr. Šimůnkovou. Text vznikl po dlouhém vyjednávání na základě předchozích zasedání Pracovní skupiny. Obsahem předkládaného materiálu byla doporučení pro Ministerstvo zdravotnictví směřující zejména k:
1. zajištění základních práv těhotných, rodících i šestinedělek,
2. zkvalitnění porodní a poporodní péče ve zdravotnických zařízeních,
3. zlepšení podmínek, za jakých by mohly porodní asistentky samostatně vykonávat své povolání,
4. vytvoření porodních domů.
Hned v úvodu jednání prezentovali své prohlášení zástupci odborných lékařských společností. Dle jejich názoru není důvod měnit dobře fungující systém péče o těhotné ženy, rodičky a novorozence, který je v současnosti na světové úrovni. Poté jednání i přes naléhání předsedy a místopředsedkyně opustili.
Vzhledem k tomu, že Pracovní skupina s největší pravděpodobností nedojde k jednomyslnému závěru, bude neschválený návrh předložen všem členům Pracovní skupiny k písemnému vyjádření. Předseda jej poté postoupí i se všemi připomínkami ministru zdravotnictví, který by měl rozhodnout o dalším postupu a o tom, zda se současná situace posune ve prospěch zajištění výkonu práva každé ženy na svobodu volby porodní péče.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X