Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

2. 10. 2012 13:57

Hodnotící konference lidské dimenze OBSE se zabývala situací romských žen a jejich emancipací

Ve dnech 24. září až 5. října 2012 probíhala ve Varšavě Hodnotící konference lidské dimenze Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE – HDIM). Cílem jednání je každoročně revidovat naplňování lidskoprávních závazků státy OBSE. Konference je místem setkání představitelů vlád, nevládních organizací a všech zainteresovaných subjektů k diskusi o efektivitě postupů pro posilování ochrany a realizace lidských práv.

Dne 27. září 2012 se pracovního zasedání se zaměřením na Romy a Sinti zúčastnila zmocněnkyně vlády pro lidská práva. Mgr. Monika Šimůnková byla požádána představiteli OBSE o úvodní projev k tématu emancipace romských žen. Ve svém příspěvku zdůraznila potřebu zlepšit postavení Romek ve společnosti a poukázala na důležitost vzdělání a pozitivních vzorů. Mnohé romské ženy skrze své životní příběhy vytvářejí pozitivní vzory pro své okolí, romské dívky studují na univerzitách, zakládají úspěšné organizace, které prospívají celé komunitě. Přesto v porovnání s emancipací majoritních žen jsou stále v mnohém pozadu. Romské ženy mohou být iniciátorky změn ve svém prostředí, které je mnohdy charakteristické chudobou a sociálním vyloučením. Ženy si však musí být vědomy výzev, se kterými se na této cestě mohou setkat, a to jak ze strany romských mužů, tak i společnosti.

Během jednání vystoupily státy OBSE a neziskové organizace, které se vyjádřily k situaci romských žen v Evropě. Nejvíce příspěvků bylo směřováno na přístup dětí ke vzdělání. Velká pozornost byla také věnována situaci v oblasti bydlení a případům vystěhovávání Romů.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X