Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

14. 9. 2012 15:44

Jednání Meziresortní koordinační skupiny k transformaci péče o ohrožené děti za účasti zmocněnkyně vlády pro lidská práva

Ve čtvrtek 13. září 2012 se zmocněnkyně vlády pro lidská práva zúčastnila jako člen zasedání Meziresortní koordinační skupiny k transformaci péče o ohrožené děti, které byl přítomen i Dr. Ing. Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí. Předmětem jednání byla především koordinace plnění úkolů vyplývající z Akčního plánu k naplnění Národní strategie ochrany práv dětí na období 2012-2015. Zmocněnkyně vlády pro lidská práva při této příležitosti vyslovila připravenost aktivně s rezorty na realizaci Akčního plánu spolupracovat.
Dále byla projednávána problematika dětí cizinců bez doprovodu v souvislosti s uzavřením Zařízení pro děti-cizince v Hřiměždicích a novou koncepcí schválenou na zasedání vlády dne 6. září 2012. Zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstva vnitra prezentovali své stávající aktivity. Zmocněnkyně vlády pro lidská práva v této souvislosti vyjádřila znepokojení ohledně způsobu, jakým budou nadále zajišťovány specifické potřeby nezletilých cizinců.
V neposlední řadě Ministerstvo práce a sociálních věcí na jednání představilo způsob implementace a financování plánovaných změn v oblasti péče o ohrožené děti. Jde o individuální projekt „Systémová podpora transformace služeb péče o ohrožené děti“, který je zaměřen na realizaci všech novinek, které přináší novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Rovněž byl připraven program „Children and Youth at Risk“, jenž by měl v rámci Finančního mechanismu EHS/Norsko zajistit financování dalších aktivit obsažených v Národní strategii ochrany práv dětí a navazujícím Akčním plánu.
Další zasedání Meziresortní koordinační skupiny k transformaci péče o ohrožené děti by mělo proběhnout v prosinci 2012.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Související zprávy