Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

24. 5. 2010 17:58

K násilí v severozápadních Čechách

Zmocněnec vlády pro lidská práva Michael Kocáb je znepokojen podle četných indicií rasovým útokem v Bohosudově u Krupky v okrese Teplice. 4. 5.2010 napadli dva mladíci 13letého chlapce, oloupili jej a zbili tak, že se stěží dostal na nádraží a byl poté hospitalizován.

„Je mi chlapce i jeho matky velice líto. Takové kriminální jednání jednotlivců je nepřijatelné a alarmující. Násilí a zejména násilí s rasovým podtextem je třeba kategoricky odmítat a vyvozovat trestněprávní důsledky padni komu padni,“ uvedl Kocáb.

Po odvysílání této zprávy na TV NOVA se spojil Kocáb s redaktorem televize, s matkou chlapce a mluvčí policie. Podle dostupných informací 13letý chlapec, žijící v dětském domově, šel podél železniční trati do Ústí nad Labem navštívit svoji matku, která bydlí v nedalekém azylovém domě. U Bohosudova ho napadli dva mladíci (17 a 13) a chtěli po něm peníze. Když jim je nedal, brutálně ho zbili, zkopali a odešli. Zraněný chlapec se doplazil asi 700 metrů na nádraží v Bohosudově, kde mu byla přivolána pomoc. Chlapcův stav byl vážný, utrpěl řadu různých poranění a musel být umístěn na jednotku intenzivní resuscitační péče.

„Chtěl bych vyzdvihnout fakt, že policie vyšetřila incident rychle a efektivně“, ocenil Kocáb postup teplické policie

Policejní mluvčí Ilona Novotná zmocněnci potvrdila, že starší z útočníků je již obžalován z trestných činů loupeže a ublížení na zdraví z rasových důvodů a jeho případ bude předán soudu. Jako mladistvému mu hrozí poloviční sazba trestu – tedy až šest let vězení. Je ve vazební věznici v Litoměřicích. Mladšího kvůli věku policie stíhat nemůže. Zatím je v diagnostickém ústavu a o jeho dalším osudu rozhodnou orgány péče o dítě a soud, který může uložit ochranou výchovu.

„Mlčet k případu nemohu, protože mlčení představitelů veřejné moci k takto brutálnímu násilí jen zvyšuje napětí ve společnosti a pocit části veřejnosti, že veřejná moc měří dvěma metry. Rychlý postup policie toto podezření, alespoň v tomto případě, vyvrací“, řekl Kocáb.

Stát musí reflektovat vzrůstající násilí jako nebezpečný jev, který významně ohrožuje politickou stabilitu a soudržnost společnosti. Je třeba, bez ohledu na to, jaký politický směr bude právě u moci, stále posilovat síť služeb a komunitní práci za aktivního podílu všech odpovědných institucí, nevládního sektoru a jednotlivců.

„Generalizace individuálních kriminálních činů je politicky nepřijatelná. Svádět tento konkrétní individuální trestný čin na skupinu nejchudších spoluobčanů (sociálně vyloučených) je stejně absurdní, jako svádění útoku na rodinu Kudrikových na celou majoritní společnost. Jedná se o politické zneužití tragických osobních osudů v předvolebním boji,“ uvedl Kocáb.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X