Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

15. 11. 2012 16:13

Pět let od rozsudku D. H. a ostatní proti Česká republice

Dne 13. listopadu 2012 uplynulo pět let od rozsudku D. H. a ostatní proti České republice. Zmocněnkyně vlády pro lidská práva u této příležitosti pozvala děti a aktéry rozsudku na neformální recepci.

Děti, které se staly symbolem boje proti segregovanému školství přijely do Prahy k účasti na seminářích, k diskuzím o inkluzivním vzdělávání a ke sdílení svých životních příběhů, které vykazují nelehkou pozici těch, kteří byli vyčleněni z hlavního vzdělávacího proudu. Dne 12. listopadu 2012 zmocněnkyně vlády pro lidská práva připravila neformální recepci, které se mimo bývalých žáků speciálních škol, zástupců o.s. Vzájemné soužití, Kanceláře Rady vlády ČR pro záležitosti romské menšiny, zúčastnila také velvyslankyně Spojeného království Velké Británie a Severního Irska J.E. paní Sian MacLeod.

Zmocněnkyně vlády se zajímala o osudy těch, kteří prošli segregovaným vzděláváním, zejména pak s ohledem na to, jak přemístění žáků do speciálních škol ovlivnilo šance na dosažení toužených životních cílů dnes již dospívajících a dospělých lidí.

Své poznatky poté zmocněnkyně sdílela na „Kulatém stole k 5. výročí rozsudku D. H. a ostatní versus ČR“, který připravila Nadace Open Socciety Fund Praha pod záštitou místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR Aleny Gajdůškové a který se konal následující den v Senátu PČR. Kulatý stůl se zabýval revizí dosavadních úspěchů a neúspěchů při výkonu rozsudku za účasti prvního náměstka ministra školství Jiřího Nantla a komisaře pro lidská práva Rady Evropy Nilse Muižniekse.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X