Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

23. 7. 2010 11:17

Timur Borchachvili dostal 21. 7. 2010 průkaz žadatele o azyl

Vládní zmocněnec pro lidská práva Michael Kocáb a Výbor pro práva cizinců se zabývá postavením žadatelů o mezinárodní ochranu původem z kavkazských republik Ruské federace. Rada vlády pro lidská práva schválila v červnu doporučení vládě, aby zajistila, aby se žadatelé o azyl z oblasti Čečenska a nebo čečenského původu vydávali do RF striktně na základě dobrovolnosti, protože četné dokumenty dokládají, že těmto žadatelům hrozí po vyhoštění mučení nebo zabití.

V průběhu vypořádávání připomínek resortů se Kocáb 13. 7. sešel s ředitelem služby cizinecké policie a 20. 7. 2010 se zástupci odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra. Kocáb s ředitelem OAMP Tomášem Haišmanem jednal také o těch případech severokavkazských běženců, kteří jsou podle názoru nevládních organizací v zařízeních cizinecké policie nebo při jednání s českými úřady kráceni na svých právech. Zmocněnec apeloval na ředitele OAMP, aby byl v nejbližších dnech legalizován pobyt mediálně známého politického uprchlíka gruzínského původu Timura Borčašviliho. Ředitel odboru azylové a migrační politiky na setkání přislíbil aktivitu svého úřadu při vyřizování dalších podobných případů takto zde pobývajících lidí a také pochopení jejich strachu, jehož důsledkem bývá jednání, jež je pro naše imigrační úředníky podezřelé a zdržuje proceduru udělení azylu.

„Jsem s výsledkem našeho jednání spokojen a očekávám, že Ministerstvo vnitra a policie budou nyní přistupovat k těmto osobám empatičtěji. Také děkuji ministru zahraničních věcí Karlu Schwarzenbergovi a senátorům, kteří naši iniciativu podpořili. Je-li někdo těžce nemocen nebo má příbuzné s ochranou po celé Evropě, nemělo by se jeho azylové řízení táhnout několik let. K takovýmto průtahům, věřím, již nebude docházet, zvláště, když se jedná o lidi, kteří ztratili vlast,“ řekl po jednání Michael Kocáb.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X