Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

21. 4. 2012 14:25

TISKOVÁ ZPRÁVA

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva varuje před extremisty

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková se ve středu 18. dubna zúčastnila jednání zastupitelstva města Břeclavi za účelem podpory vedení města v současné situaci, setkala se s matkou chlapce napadeného při nedělním útoku a navštívila sociálně vyloučenou lokalitu v Riegrově ulici i místo, kde k napadení došlo.

„Chci podpořit iniciativu města pozvat obyvatele Břeclavi ke shromáždění na podporu zraněného Petra a jeho rodiny. Oceňuji kroky starosty Ryšavého a vedení města, kteří chtějí spolu s občany vyjádřit účast napadenému chlapci, ale zároveň všem lidem nejen ve městě rozhodně ukázat, že situaci dokáží řešit sami, bez extremistů z Dělnické mládeže a příznivců DSSS. K tomu se připojuji a varuji před nebezpečím, jaké pro demokratickou společnost představuje činnost extremistických skupin, které se pouze snaží získávat sympatie veřejnosti i na takto závažných událostech,“ zdůraznila Šimůnková.

„Určitě je nutné spáchaný útok rázně a jednoznačně odsoudit a trvat na dopadení a přísném potrestání jeho pachatelů. Zároveň je však třeba připomenout, že šlo o individuální čin, který nemůže být na principu kolektivní viny přenášen na všechny Romy,“ dodala.

„Se starostou města je v pravidelném kontaktu ředitel Agentury Martin Šimáček,“ uvedla Šimůnková. Břeclav je totiž jednou z lokalit, kde Agentura působí. „Tento incident spolupráci města a Agentury nepřeruší. Naopak po zklidnění situace společně s vedením města a občany zasedneme k pracovnímu jednání a společně naplánujeme další opatření na zvýšení bezpečnosti a prevenci kriminality ve městě.“

Více informací poskytne:

Monika Šimůnková, vládní zmocněnkyně pro lidská práva
Tel.: 725 818 423, Mail: simunkova.monika@vlada.cz

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X