Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

19. 1. 2012 18:07

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva dohlíží na naplňování Strategie boje proti sociálnímu vyloučení

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková vedla ve čtvrtek 19. ledna první jednání meziresortní koordinační skupiny, jehož cílem bylo sledovat naplňování vládní Strategie boje proti sociálnímu vyloučení jednotlivými resorty.

Na dnešním jednání jsme se věnovali krátkodobým opatřením strategie. Jsem ráda, že resorty berou její naplňování opravdu vážně,“ popisuje průběh jednání Monika Šimůnková.

Meziresortní koordinační skupina se bude scházet dvakrát ročně zástupci resortů nás na těchto jednáních budou informovat o průběžném naplňování strategie a případných zpožděních v plnění. Naplňování strategie bude v dlouhodobém horizontu působit preventivně, aby se předešlo eskalaci dalších konfliktů podobných tomu na Šluknovsku,“ dodává Šimůnková.

Kromě této skupiny budou ředitelem Agentury pro sociální začleňování svolávána pracovní jednání na úrovni ředitelů odborů a odborných pracovníků resortů v souvislosti s naplňováním opatření, ve kterých je nezbytná koordinace více resortů.

Půl roku po vyhrocení situace na severu Čech shrnuje zmocněnkyně vlády pro lidská práva kroky vlády k řešení problému sociálně vyloučených lokalit

Ministerstvo vnitra zřídilo speciální padesátičlennou policejní jednotku, která již působí v Ústeckém kraji pro řešení případné eskalace napětí spojené s existencí sociálně vyloučených lokalit.

Vláda připravuje zcela novou normu loterijního zákona, která právě prošla meziresortním připomínkovým řízením a reflektuje i většinu požadavků obsažených v novele předložené Senátem a schválené Sněmovnou v září roku 2011. Regulace provozoven sázkových her a výnosy z nich jsou zde jednoznačně reglementovány ve prospěch obcí a měst.

Vládní legislativci v současnosti pracují na vydání prováděcí vyhlášky zákona o odpadech, jež by s konečnou platností vyřešila i často nezodpovědné chování některých provozovatelů výkupen kovů.

V současnosti rovněž probíhá meziresortní připomínkové řízení k Analýze zřízení rejstříku přestupků zpracované Ministerstvem spravedlnosti ČR. Vláda tak reálně deklaruje svůj zájem na tom, aby se opakovaná přestupková činnost občanů, jež je pro mnohé radnice reálnou zátěží, již nadále nevyplácela.

Od 1. listopadu 2011 je v platnosti novela Občanského zákoníku, jež v § 689 stanoví práva pronajímatele požadovat, aby v bytě žil jen takový počet osob, který je přiměřený velikosti bytu a nebrání tomu, aby všechny osoby mohly řádně byt užívat a žít v hygienicky vyhovujících podmínkách.

Významným krokem k omezení zneužívání sociálních dávek je první část sociální reformy, která začala platit od 1. ledna tohoto roku. Ta zároveň zvýhodňuje osoby, které se aktivně snaží řešit svoji sociální situaci. Od 1. 1. 2012 došlo k propojení služeb zaměstnanosti s dávkovými systémy a očekává se až trojnásobně větší zapojení osob pobírajících sociální dávky do veřejné služby oproti roku 2010.

Na konci září vláda přijala Strategii boje proti sociálnímu vyloučení, která zavazuje všechny relevantní resorty k přijetí konkrétních kroků vedoucích ke snížení či předcházení sociálního vyloučení v celé republice. Strategie přináší v oblasti zaměstnanosti zavádění systému prostupného zaměstnávání. Prvním stupněm systému je veřejná služba. Ti, kteří se ve veřejné službě osvědčí, budou zařazeni do druhého stupně, kterým je výkon veřejně prospěšných prací. Třetím stupněm je tranzitní sociální podnik s dotovanou mzdou a čtvrtým pak volný trh práce bez dotací na mzdu. Pro zavedení tohoto systému začne v horizontu několika týdnů Generální ředitelství Úřadu práce ČR dotovat veřejně prospěšné práce po dobu 12 měsíců v případech, kdy půjde o podporu koordinátorů veřejné služby, čímž bude podnícena mobilita mezi čistě aktivizačním opatřením a zaměstnáním za mzdu.

Stát dále zprostředkovává dotace na založení sociálních podniků. Ty je možné získat z prostředků Integrovaného operačního programu a Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost prostřednictvím Ministerstva práce a sociálních věcí v průběžných výzvách dostupných na webových stránkách Evropského sociálního fondu www.esfcr.cz.

Kompletní text Strategie boje proti sociálnímu vyloučení s podrobným popisem jednotlivých opatření je ke stažení zde.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X