Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

26. 8. 2011 10:16

Zmocněnkyně navštívila Rumburk a jednala se starosty

Ve čtvrtek 25. srpna - den před dvěma chystanými demonstracemi občanů a dva dny poté, co ministr vnitra rozhodl o vyslání padesáti policistů v reakci na zhoršenou bezpečnostní situaci na Šluknovsku - navštívila zmocněnkyně vlády pro lidská práva Monika Šimůnková Rumburk. Společně s ministrem vnitra Jiřím Kubicem, jeho 1.náměstkem Jaroslavem Hruškou a policejním prezidentem Petrem Lessym jednali se starosty místních obcích o aktuální situaci i o tom, jakým způsobem je možné přispět ke zmírnění bezpečnostního i sociální napětí v regionu.

Jednání se zúčastnili starosta Rumburka Jaroslav Sykáček, starosta Nového Boru Jaromír Dvořák a představitelé místních samospráv a policejního sboru z dalších měst na Šluknovsku.

Hlavním tématem jednání bylo zajištění bezpečnosti. Všichni zúčastnění přivítali příjezd policejních posil a požadovali jejich co nejdelší pobyt v oblasti. Zmocněnkyně pro lidská práva vyzvala starosty k tomu, aby neeskalovali současné napětí, což by mohlo vyvolat nárůst podpory extremismu. Zároveň však připomněla, že všechny trestné činy je třeba rychle a podle stejného metru potrestat.

Součástí řešení současné situace musí být i dlouhodobější koncepční řešení problematiky sociálního vyloučení. Mezi nimi se počítá s pokračováním činnosti Agentury pro sociální začleňování v regionu, podporou odborů ministerstva vnitra, především expertů z Odboru prevence kriminality a Odboru bezpečnostní politiky.

Další část diskuze se týkala možných legislativních návrhů, které by mohly přispět k řešení problematiky sociálního vyloučení. Mezi návrhy, které zmiňovali starostové, zazněly například možnost regulování počtu lidí v bytě na metr čtvereční, zrušení tříměsíčního limitu na provádění obecně prospěšných prací nebo možné změny v zákonu o odpadech související s možností neomezeného výkupu železného odpadu.

V nočních hodinách se členové delegace vydali do ulic Rumburku, do míst, kam jsou sestěhováni sociálně slabí obyvatelé, a přesvědčili se o aktuálním zklidnění bezpečnostní situace v těchto místech.

V následujícím týdnu se ředitel Agentury pro sociální začleňování opět setká se starosty obcí a bude s nimi jednat o konkrétní podobě další spolupráce. Městu Nový Bor, kde Agentura dosud nepůsobí, bude nabídnuta podpora při podávání projektů rozšiřujících stávající kapacitu sociálních a dalších služeb. V případě, že se podaří sehnat dostatek finančních prostředků, bude městu nabídnuta intenzivnější spolupráce.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X