Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

15. 10. 2012 16:55

Zmocněnkyně vlády pro lidská práva jednala v Ostravě o řešení situace v Přednádraží

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková navštívila v pátek 12. října Ostravu, aby zde jednala s vedením městské části Moravská Ostrava a Přívoz o dosavadních i následujících postupech při řešení situace obyvatel domů ve vyloučené lokalitě Přednádraží. Vládní zmocněnkyně pro lidská práva se na místo vrátila po měsíci a půl od své poslední návštěvy, aby přímo na místě zjistila, jak se situace aktuálně vyvíjí. Na začátku návštěvy jednala na radnici se starostou městské části a poté navštívila ubytovny, do kterých se stěhují nebo mají stěhovat obyvatelé z domů v Přednádraží, které byly stavebním odborem městské části uzavřeny z důvodů špatného technického stavu a hygienické situace.

Stav ubytoven, kde je vystěhovaným obyvatelům nabízeno bydlení, je podle vládní zmocněnkyně velmi znepokojivý. „Podle mého názoru to není adekvátní náhradní bydlení. Jedna z ubytoven není ještě ani dodělaná, chybí kuchyně či sociální zařízení,“ řekla Monika Šimůnková pro deník Právo. „Magistrát se postavil k této záležitosti naprosto odmítavě, dal od toho ruce pryč, jako by se ho to netýkalo. Vím, že městská část ani magistrát nemají povinnost zajistit ty byty, ale myslela jsem si, že udělají alespoň nějaké vstřícné kroky. Moc jich ale nebylo,“ dodala Šimůnková.

Při jednání s vedením městské části vládní zmocněnkyně navrhla, aby město pronajalo další byty charitativním organizacím, které by v nich mohly ubytovat další nájemníky z Přednádraží a dlouhodobě s nimi pracovat. Na jednání byla navržena dohoda ohledně dalšího postupu a zmocněnkyně nyní čeká, zda se městská část k této dohodě postaví pozitivně a učiní alespoň určité vstřícné kroky ohledně zajištění kvalitního bydlení rodinám z Přednádraží.

V lokalitě Přednádraží původně žilo asi 200 obyvatel. Většina z nich se po stavební uzávěře domů odstěhovala. V domech dnes na vlastní nebezpečí žije asi 45 obyvatel (mezi nimi i děti), kteří je stále odmítají opustit.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X