Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

19. 12. 2011 17:27

Zmocněnkyně vlády pro lidská práva k úmrtí Václava Havla

S hlubokým zármutkem jsem přijala zprávu o smrti dramatika, disidenta a prezidenta Václava Havla. Jeho životní dílo mi bylo a je velkou inspirací a zdrojem síly v mé každodenní práci. Václav Havel byl mužem, který se v těžkých létech beznaděje dokázal vzepřít všemocné totalitní moci. Zásadním způsobem přispěl k našemu poklidnému přechodu k demokracii a ukotvení naší země v západním civilizačním okruhu. Po listopadu ve funkci prezidenta kultivoval politickou scénu a nezapomínal přitom doma ani v zahraničí na podporu toho nejdůležitějšího, co člověk může mít - osobní svobody.

V osobě Václava Havla odešel symbol ochrany lidských práv nejen v České republice, ale na celém světě. Věřím, že podpora hodnot, které zastával - jako svoboda, lidskost, pravda a láska - zůstanou odkazem pro každého z nás. České republice i celému světu bude chybět. Včerejší spontánní veřejná vzpomínka tisíců obyvatel naší země na svého prvního polistopadového prezidenta mi však dává naději, že jeho odkaz zůstává živý a že všichni společně budeme usilovat o tom, co Václav Havel prosazoval celý svůj život – aby pravda a láska zvítězila nad lží a nenávistí.

Pro mne osobně zůstává osoba Václava Havla navždy spojená s elementárními hodnotami života každého z nás a zesnulý prezident pak nekončícím vzorem v oblasti lidských práv.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X