Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

30. 1. 2013 14:18

Zmocněnkyně vlády pro lidská práva v Domově Sue Ryder v Praze

Dne 29.1.2013 navštívila zmocněnkyně vlády pro lidská práva Domov Sue Ryder v Praze. Zmocněnkyně se setkala s ředitelem domova Ing. Mgr. Matějem Lejsalem a prohlídla si celé zařízení.

Předmětem setkání bylo seznámení se s fungováním domova a souvisejícími otázkami. Domov Sue Ryder funguje především jako domov pro seniory poskytující pobytové sociální služby v objektu Michelského dvora v Praze 4-Michli. V domově je poskytována především sociální péče a pomoc seniorům, kteří jsou odkázáni na péči druhé osoby. Seniorům je pomáháno v jejich každodenním životě, je jim nabízena sociální rehabilitace a jiné individuální a skupinové aktivity sloužící především k udržení jejich fyzických a psychických schopností a aktivního životního stylu. Další poskytovanou službou je osobní asistence přímo v domovech seniorů se sníženou soběstačností v jejich původním sociálním prostředí. Osobní asistent pomáhá klientům při jejich každodenním životě s běžnými úkony a učí je zachovat si maximální míru soběstačnosti. Zároveň může poskytovat rehabilitaci, fyzioterapii a další pomocné techniky. Tato pomoc je poskytována klientům na území celé Prahy. Domov poskytoval do konce minulého roku i službu denního stacionáře pro seniory, kde mohli trávit den společenskými aktivitami, avšak musel jí bohužel z finančních důvodů ukončit. Nadále naštěstí poskytuje odborné sociální poradenství a půjčuje kompenzační pomůcky.

Rozhovor zmocněnkyně vlády pro lidská práva a Mgr. Jakuba Machačky ze sekretariátu Rady vlády pro lidská práva s ředitelem domova Ing. Mgr. Matějem Lejsalem byl zaměřen především na koncepci péče v domově a na jeho aktivity. Základní filozofie péče v Domově Sue Ryder vychází z celostního pojetí člověka – člověka jako jedinečné lidské bytosti s biologickými, psychologickými, sociálními a spirituálními potřebami. Zmocněnkyně tuto filozofii velmi ocenila a připomněla důležitost respektu k právům a důstojnosti seniorů. Jako pozitivum vnímala i to, že domov se neomezuje na poskytování služeb seniorů, ale nabízí i další služby a aktivity pro širší veřejnost. Restaurace domova je veřejně přístupná a v samotném domově stejně jako na několika dalších místech Prahy se nacházejí dobročinné obchody s oděvy a dalším zbožím, jejichž výnosy domov podporuje své aktivity. Domov rovněž pořádá dobročinné bazary, pořádá výstavy, rukodělné dílny pro veřejnost a další aktivity. V budově dvora rovněž sídlí pobočka Městské knihovny v Praze, kterou mohou využívat jak obyvatelé domova, tak široká veřejnost. Ředitel domova přesto zmínil i některé problémy, především snižování veřejných příspěvků na provoz domova a nízkou výši možných úhrad od samotných klientů, která je však ovlivněna nízkými příspěvky na péči ze strany státu stejně jako celkovými finančními možnostmi klientů. Zamyslel se i nad konceptem péče a sociálních služeb a rolí státu v garantování kvality a standardů péče. Zmocněnkyně pro lidská práva přislíbila další možnosti spolupráce v rámci svých aktivit v právech seniorů.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X