Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

27. 9. 2012 9:08

Zmocněnkyně vlády pro lidská práva vystoupila na bezpečnostní konferenci Ústeckého kraje

V úterý 25. Září se v Ústí nad Labem konala bezpečnostní konference Ústeckého kraje s názvem Společně nejen proti extremismu. Konference se kromě vládní zmocněnkyně pro lidská práva Moniky Šimůnkové zúčastnili i náměstci některých ministerstev, policejní prezident a zástupci Ústeckého kraje.

Zmocněnkyně vlády pro lidská práva se ve svém příspěvku zaměřila na představení výsledků evaluace postupů orgánů veřejné správy při řešení nepokojů ve Šluknovském výběžku v loňském roce. Seznámila přítomné s dosavadními aktivitami Sekce pro lidská práva v souvislosti s nepokoji na Šluknovsku, shrnula aktivity a projekty na podporu sociálního začleňování, které místním obcím pomáhala připravit Agentura pro sociální začleňování, a informovala o usnesení vlády z 29. srpna 2012. To ukládá zřídit Pracovní skupinu vlády ČR pro řešení sociálních nepokojů a koordinovat přípravu opatření jednotlivých resortů na okamžitou pomoc pro regiony zasažené růstem napětí a strukturálními problémy. Cílem těchto kroků je zajistit větší koordinaci v postupu státní správy při mírnění sociálních nepokojů v regionech.
Krajský policejní ředitel Ústeckého kraje Tomáš Lansfeld na konferenci představil aktuální statistické údaje o míře kriminality v Ústeckém kraji a také celkovou výši nákladů policie na řešení loňských sociálních nepokojů. Podle těchto údajů kriminalita na Šluknovsku stále mírně roste. Počet majetkových trestných činů je téměř konstantní, přibývá ale násilných trestných činů. Ŕeditel Lansfeld informoval také o tom, že loňské zásahy vyšly policii na 71 milionů korun a do terénu při nich bylo nasazeno přes 3 500 lidí.
Pokračuje také budování speciální pořádkové jednotky Ústeckého kraje. Ta prozatím přijala 50 policistů. Náměstek ministra vnitra na konferenci přislíbil, že počet jejích členů se rozšíří na 130 policistů.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X