Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací
Stránka byla přesunuta do archivu

17. 9. 2014 9:10

Úřad vlády uplatní ve veřejných zakázkách principy společensky odpovědného zadávání

Praha, 17.9.2014 – Vedoucí Úřadu vlády ČR vydal pokyn, na základě kterého Úřad vlády začne při zadávání veřejných zakázek uplatňovat principy společenské odpovědnosti. Úklidové, údržbářské či stavební práce v prostorách Úřadu vlády tak budou moci vykonávat dlouhodobě nezaměstnaní, zakázky budou přístupnější pro malé a střední podnikatele a budou v nich uplatňována ekologická kritéria. Pokyn je platný od začátku září.

„Jsem velmi rád, že i Úřad vlády se přidává k principům společensky odpovědného zadávání veřejných zakázek. Je to jeden z dalších kroků po úsporných opatřeních a snahách o větší otevřenost úřadu směrem k veřejnosti, které jsem se rozhodl zavést po svém nástupu do funkce,“ říká k pokynu vedoucí Úřadu vlády ČR Pavel Dvořák.

Od prvního září se tak každý z ředitelů jednotlivých útvarů Úřadu vlády může rozhodovat, zda při zadávání veřejné zakázky ve vhodných případech využije některý z principů společensky odpovědného zadávání. V některých případech může vedoucí Úřadu využití principu řediteli útvaru přímo nařídit.

Principy společensky odpovědného zadávání se v zakázkách mohou konkrétně promítat například v tom, že bude ve vybraných případech zvýhodňovat dodavatele zaměstnávající osoby se zdravotním postižením, požadovat zaměstnání dlouhodobě evidovaných uchazečů o zaměstnání a bude uplatňovat ekologická kritéria při zadávání veřejných zakázek.

Úřadu se tak například nabízí možnost zařadit do veřejné zakázky na stavební či údržbářské práce podmínku, na základě které musí vítězná firma využít minimálně deset procent pracovních míst pro dlouhodobě nezaměstnané osoby z evidence Úřadu práce. Tuto podmínku již úřad úspěšně pomáhá zavádět prostřednictvím Agentury pro sociální začleňování, ve městech s vysokou nezaměstnaností.

Zakázky vypisované Úřadem vlády tak budou, stejně jako v řadě měst republiky, ve kterých jsme sociální podmínku do veřejných zakázek pomáhali zavádět, přispívat ke zvýšení zaměstnanosti dlouhodobě nezaměstnaných nebo lidí se zdravotním postižením. Zpřístupnění zakázek menším firmám je významné především v tom, že tyto firmy v ČR zaměstnávají větší podíl lidí, než je tomu ve většině ostatních zemí Evropské unie,“ vysvětluje Alena Zieglerová z Agentury pro sociální začleňování.

Více informací:

Alena Zieglerová, tel.: 725 397 252

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X