Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality zmocněnkyně vlády pro lidská práva

22. 11. 2019 12:09

Zmocněnkyně Helena Válková navštívila litvínovský Janov

Ve čtvrtek 21. 11. 2019 navštívila zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková litvínovské sídliště Janov. Seznámila se se stavem sídliště, hovořila s některými obyvateli a jednala s vedením města a městské policie.

Velmi se mi líbí přístup Města Litvínov, které nečeká na pomoc zvenčí a řeší problémy sídliště Janov, které ale dlouhodobě přesahují jeho možnosti. Nyní je nejvyšší čas, abychom městu pomohli,“ řekla zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková po návštěvě sídliště a diskusi se starostkou města Kamilou Bláhovou, místostarostkou Erikou Sedláčkovou, vedoucí odboru sociálních věcí a školství Veronikou Knoblochovou, velitelem městské policie Zdeňkem Urbanem, ředitelkou ZŠ a MŠ Litvínov Janov Miroslavou Holubovou a asistentkami prevence kriminality působícími přímo v Janově. Přítomni byli také zástupci Odboru (Agentury) pro sociální začleňování Úřadu vlády.

Podle zmocněnkyně Heleny Válkové je situaci Janova nutné řešit i na vládní úrovni při využití všech postupů včetně již probíhající spolupráce města s Agenturou pro sociální začleňování, která se osvědčuje např. při hledání inovativních řešení nestandardních situací, mapování vlastníků bytových jednotek v problematických domech a v pomoci při získávání prostředků na projekty v sociální oblasti. Prvním krokem by logicky mělo být plnění úkolů pro jednotlivé resorty obsažených v usnesení vlády z roku 2016 k materiálu o problémech souvisejících s bydlením sociálně vyloučených obyvatel. Toto usnesení bohužel zatím jednotlivými resorty naplněno nebylo, zaznělo v diskusi.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X