Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

23. 4. 2024 10:42

Informace týkající se vlády ČR

Žádost o poskytnutí informací týkajících se náhrady výdajů na ubytování pro členy vlády ČR

Vážená paní,

Úřad vlády České republiky (dále jen „Úřad vlády“) obdržel dne 4. dubna 2024 Vaši elektronickou žádost s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, kterou jste formulovala následujícím způsobem:

„Premiérovi, ministrům a místopředsedovi vlády náleží náhrada prokázaných výdajů podle § 5 odst. 1 písm. i) až do výše peněžité hodnoty naturálního plnění podle § 6 odst. 1 písm. e), pokud o ni požádal místo naturálního plnění.

Jak vysoká tato náhrada může být?

Od čeho se odvíjí?

Zda a kdy dochází k jejímu navýšení?

Kdy byla naposledy navýšena a z jakých důvodů?“

V reakci na Vaši žádost si dovolujeme sdělit, že náhradu prokázaných výdajů podle § 5 odst. 1 písm. i) zákona č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a poslanců Evropského parlamentu, ve znění pozdějších předpisů je možné poskytnout až do výše peněžité hodnoty naturálního plnění tj. do částky, která odpovídá hodnotě plnění spočívající v poskytnutí přechodného ubytování rezortem v místě sídla orgánu. Není-li čerpáno premiérem, ministrem nebo místopředsedou vlády s místem pobytu mimo místo sídla orgánu (Praha) v podobě naturálního plnění, pak má nárok, aby mu bylo přechodné ubytování v místě sídla orgánu hrazeno ve výši, na kolik by vyšlo ubytování poskytnuté rezortem. Pokud rezort odpovídající prostor pro ubytování nemá, pak se limit odvíjí od běžných tržních podmínek, tedy kolik by stálo odpovídající ubytování v tržních podmínkách. Limit v podobě výše konkrétní částky v tomto směru není zákonem ani jiným právním předpisem stanoven. K navyšování výše náhrady dochází v závislosti na změnách trhu, tj. výši nájemného, vývoji inflace a nákladů na energie a služby spojené s ubytováním. V případě Úřadu vlády došlo k aktualizaci výše nájemného u ubytovacích prostor na počátku roku 2024 na základě odborného odhadu Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

S pozdravem

Mgr. Ivana Beránková v. r.

vedoucí Oddělení právního

zástupkyně ředitele Odboru právního a kontrolního

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X