Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

25. 7. 2016 13:49

Žádost o informace ohledně právní způsobilosti soudců

Žádost o informace týkající se právní úpravy návrhu na omezení právní způsobilosti soudců Nejvyššího soudu a Ústavního soudu a předsedů těchto soudů.

Vážený pane,

Úřad vlády ČR obdržel dne 28. června 2016 Vaše elektronické podání, s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím (dále jen „zákon“), v němž žádáte o následující informace.

  1. Sdělte, prosím, právní úpravu návrhu na omezení právní způsobilosti soudců nejvyššího a ústavního soudu a předsedů těchto soudů.
  2. Jak konkrétně dostat předsedu ústavního a nejvyššího soudu jako doložitelné podvodníky a lháře před trestní nebo alespoň kárný senát?

K bodu 1. Vaší žádosti si Vám dovoluji sdělit, že právní úprava týkající se nezpůsobilosti soudců k výkonu funkce je obsažena v zákoně č. 6/2002 Sb., o soudech, soudcích, přísedících a státní správě soudů a o změně některých dalších zákonů (zákon o soudech a soudcích), ve znění pozdějších předpisů, a to konkrétně v § 91 a 92 uvedeného zákona. Jak stanovuje § 92 zákona o soudech a soudcích, návrh, že je soudce nezpůsobilý vykonávat svou funkci, je oprávněn podat ministr spravedlnosti nebo předseda soudu, k němuž byl soudce přidělen nebo přeložen. Podpůrně se v řízení o návrhu, že je soudce nezpůsobilý vykonávat svou funkci, užije zákona č. 7/2002 Sb., o řízení ve věcech soudců, státních zástupců a soudních exekutorů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o řízení ve věci soudců“).

K bodu 2. Vaší žádosti si Vás dovoluji informovat, že právní úpravu týkající se řízení o kárné odpovědnosti soudců obsahují § 8 až 25 zákona o řízení ve věci soudců. Přičemž kdo je oprávněn podat návrh na zahájení kárného řízení o kárné odpovědnosti soudce, předsedy nebo místopředsedy soudu, předsedy kolegia Nejvyššího soudu nebo Nejvyššího správního soudu, upravuje § 8 odst. 2 – 4 zákona o řízení ve věci soudců.

S pozdravem

Mgr. Jan Večeřa v.r.
ředitel Odboru právního a kontrolního

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X