Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

21. 4. 2016 17:20

Žádost o informace týkající se vyjádření pana místopředsedy

Žádost o poskytnutí informací, jež se vztahují k vyjádření pana místopředsedy Pavla Bělobrádka k sudetoněmecké problematice.

Vážený pane,

Úřad vlády ČR obdržel dne 29. března 2016 Vaši žádost, ve které požadujete informace týkající se vyjádření pana místopředsedy MVDr. Pavla Bělobrádka, Ph.D., MPA, na sjezdu tzv. sudetoněmeckého landsmanšaftu v Augsburku a v Sudetoněmeckém domě v Mnichově, s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů. Svou žádost jste specifikoval do následujících čtyř otázek.

1)    V květnových dnech roku 2015 se konal sjezd tzv. sudetoněmeckého landsmanšaftu v Augsburku. Z projevů tam pronesených jsme se, samozřejmě mimo jiné, dozvěděli, že jste poslal tomuto sjezdu poselství.

Vzhledem k tomu, že následně bylo označeno za důležité, ale především proto, že se údajně dotýká vztahů česko-sudetoněmeckých, které považujeme za společensky významné, prosím o sdělení textu zmíněného poselství.

2)    V následné době jste také navštívil „Sudetoněmecký dům“ v Mnichově, kde jste, jak informoval německý tisk, položil květiny a omluvil se za „vyhnání“ Němců z Československa i za jejich oběti. Mluvil jste i diskutoval s některými představiteli tzv. sudetoněmeckého landsmanšaftu (SL). Jimi byl Váš přístup k nim a pronesené věty vysoce hodnoceny.

Vzhledem k uvedenému prosím o sdělení Vašich prohlášení, která jste při této návštěvě pronesl.

  1. Při návštěvách v Německu, zejména v Bavorsku, jste, pane doktore, snad téměř vždy uváděn nejen jménem, ale také jako místopředseda vlády ČR. Pod fotografií, která Vás zachycuje při návštěvě sídla SL v Mnichově, je tomu rovněž tak.

Z uvedeného vyplývají mé další dotazy. Byl jste na návštěvě „Sudetoněmeckého domu“ v Mnichově služebně jako místopředseda vlády? Byla Vaše prohlášení, která jste učinil, schválena předsedou vlády ČR, B. Sobotkou, nebo celou vládou, nebo to byla Vaše osobní prohlášení?

  1. Podle informací, které mám k dispozici, jste se zúčastnil jako člen delegace Vlády České republiky v Mnichově 10.–11.03. tohoto roku, jednání o česko-bavorsko-„sudetoněmeckých“ vztazích.

Velmi mě zajímají otázky, které se týkaly česko-„sudetoněmeckých“ vztahů. Prosím o informace o tomto jednání. Z informací z německého tisku totiž vyplývá, že jste vedl rozsáhlé debaty přímo s panem Berndtem Posseltem, předsedou SL. Jak vyplývá z článku „Setkání významné pro budoucnost“, který byl publikován v Sudetendeutsche Zeitung, 18.03.2016, na str. 1 a 3, pochválil H. Seehofer 4. bavorský kmen jako základ pro „budoucí spojení mezi oběma zeměmi“.

K bodu 1. Vaší žádosti si Vám dovoluji sdělit, že v květnových dnech roku 2015 na sjezd tzv. sudetoněmeckého landsmanšaftu v Augsburku pan místopředseda vlády Pavel Bělobrádek žádné poselství nezaslal. Jednalo se pouze o krátkou zdravici, ve které zdůraznil, že je třeba se dívat do budoucnosti a řešit aktuální problémy, nikoliv se zabývat minulostí.

K bodu 2. Vaší žádosti si Vás dovoluji informovat, že pan místopředseda Pavel Bělobrádek se v „Sudetoněmeckém domě“ v Mnichově setkal se zástupci veřejného a politického života v Bavorsku a se zástupci německé strany CSU. Za vyhnání Němců z Československa se však na tomto místě pan místopředseda neomluvil, nebyl učiněn žádný proslov a ani jiné vystoupení zde nebylo prezentováno.

K bodu 3. Vaší žádosti si dovoluji uvést, že pan Pavel Bělobrádek je předsedou koaliční vládní strany KDU-ČSL a zároveň místopředsedou vlády. Tyto dvě pozice od sebe tedy nelze oddělovat. Cesta pana místopředsedy byla schválena aparátem pana premiéra. V případě prohlášení, která pan místopředseda učinil při návštěvě „Sudetoněmeckého domu“, se jednalo o osobní prohlášení stejné povahy, jako mají osobní prohlášení, která podávají čistě za svou osobu i ostatní předsedové politických stran, poslanci, senátoři, ministři, pan premiér i pan prezident, a jež nepodléhají schválení vládou.

K bodu 4. Vaší žádosti si Vám dovoluji sdělit, že pan místopředseda vlády byl při této oficiální návštěvě součástí delegace pana premiéra Bohuslava Sobotky. S panem Bertem Posseltem, který je významnou osobností bavorské politiky, debatoval pan místopředseda o aktuální politické situaci v Evropě, týkající se zejména Bavorska.

S pozdravem

Mgr. Jiří Gaňo, v. r.
ředitel odboru právního a kontrolního

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X