Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

18. 4. 2016 14:48

Žádost o informaci týkající se průjezdu amerických vojsk

Žádost o poskytnutí informace, kdy jednala a hlasovala Vláda ČR a Poslanecká sněmovna ČR o průjezdu americké armády přes území ČR a to ve dnech 27. – 30.05.2016.

Vážená paní,

Úřad vlády ČR obdržel dne 12. dubna 2016 Vaše elektronické podání, s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, v němž žádáte o informaci, kdy jednala a hlasovala Vláda ČR a Poslanecká sněmovna ČR o průjezdu americké armády přes území ČR a to ve dnech 27. – 30.05.2016.

K této Vaší žádosti si Vám dovoluji sdělit, že návrh na vyslovení souhlasu s přelety a průjezdy ozbrojených sil jiných států přes území České republiky v roce 2016 Vláda ČR projednala dne 14. prosince 2015. V souladu s čl. 43 odst. 5 písm. a) ústavního zákona č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, s přelety a průjezdy vyslovili souhlas všichni přítomní členové vlády usnesením č. 1046 a podle čl. 43 odst. 6 tohoto zákona byly o tomto rozhodnutí vlády dne 14. ledna 2016 informovány obě komory Parlamentu České republiky dopisem předsedy vlády na předsedu Poslanecké sněmovny a předsedu Senátu Parlamentu České republiky.

S ohledem na četnost a krátkou lhůtu předkládání požadavků na přelety a průjezdy ozbrojených sil jiných států přes území České republiky je prakticky nemožné, aby Vláda ČR rozhodovala o každém jednotlivém přeletu či průjezdu samostatně. Vláda ČR tedy svým usnesením vyslovuje souhlas s přelety a průjezdy ozbrojených sil jiných států přes území České republiky na nadcházející kalendářní rok. O realizaci jednotlivých přeletů a průjezdů ozbrojených sil v konkrétních termínech uskutečněných na základě příslušného usnesení informuje Vláda ČR obě komory Parlamentu České republiky, a to do 25. září za 1. pololetí a do 25. března nadcházejícího roku za 2. pololetí.

Ve vztahu k Vašemu požadavku o zaslání informace, kdy jednala a hlasovala Poslanecká sněmovna ČR o průjezdu americké armády přes území ČR, si Vám dovoluji sdělit, že postavení Úřadu vlády ČR je upraveno zákonem č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy ČR, ve znění pozdějších předpisů. Jemu je svěřeno plnění úkolů souvisejících s odborným, organizačním a technickým zabezpečením činnosti vlády a jejích orgánů.

Z výše uvedeného je zřejmé, že Vámi požadované informace se nevztahují k působnosti Úřadu vlády ČR, neboť se dotazujete na informace související s činností Poslanecké sněmovny ČR. Z tohoto důvodu Vaši žádost o informace v zákonné lhůtě s odvoláním na ustanovení § 14 odst. 5 písm. c) zákona, částečně odkládám. Jelikož Vaše žádost byla rovněž zaslána na elektronickou adresu Poslanecké sněmovny ČR, měla by Vám být z jejich strany poskytnuta odpověď v zákonem stanovené lhůtě.

S pozdravem

Mgr. Jiří Gaňo, v.r.
ředitel odboru právního a kontrolního

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X