Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Výstavy

29. 1. 2009 0:00

Výstava 3. 2. - 1. 3. 2009: Krása evropské faleristiky

Během února shlédlo unikátní výstavu vyznamenání zemí Evropské unie 12 250 navštévníků.

V pondělí 2. února 2009 premiér Mirek Topolánek a místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra slavnostně zahájili výstavu v Hrzánském paláci. Vernisáže se zúčastnil autor výstavy Jiří Fidler a jako host vystoupil M. Nostitz Quartet.


Samostatná stránka věnovaná výstavě Krása evropské faleristiky.



Český Řád bílého lva je nejhezčí ze všech řádů EU, rozhodli čtenáři (na idnes.cz)


Hrzánský palác nedaleko Pražského hradu se po celý únor otevřel veřejnosti. Denně byly k vidění nejvyšší státní vyznamenání dvacetisedmi členských zemí Evropské unie. Úřad vlády ČR tuto unikátní výstavu pořádal ve spolupráci se všemi státy unie, Kanceláří prezidenta republiky, Národním muzeem a Vojenským historickým ústavem. Záštitu převzali předseda Evropské rady a český premiér Mirek Topolánek a vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

Řád slonaMezi nejcennější exponáty výstavy patřil dánský Řád slona, založený již v polovině 15. století. V současné době je udělován zpravidla jen členům panovnických rodů, spřízněných s dánským královským rodem, a hlavám států. Na českém území byl pouze třikrát, jeho nositeli byli Tycho de Brahe, polní maršál Karel I. kníže Schwarzenberg a prezident Tomáš G. Masaryk. Řád se po smrti nositele vrací do Dánska, proto není zastoupen ve faleristických sbírkách a téměř se nevystavuje. Nelze předpokládat, že by se jej v dohledné době opětovně podařilo získat k vystavení.

Nejrozsáhlejší kolekci zapůjčili Španělé, a to Řád Isabely Katolické. Ten bude na výstavě představen ve všech třídách a v různých formách udělovaných zvlášť mužům a zvlášť ženám. Obdobně rozsáhlou kolekci poskytli Maďaři, Záslužný řád Maďarské republiky v občanské i vojenské skupině a zároveň s tzv. miniaturami.

Řád polární hvězdyNávštěvníci měli možnost vidět již klasické evropské řády, jako francouzský Řád čestné legie či švédský Řád polární hvězdy, ale také vyznamenání nových evropských zemí např. Řád svobody Slovinské republiky. Bylo možné shlédnout také vyznamenání, jejichž kontinuita byla přerušena komunistickým obdobím – polský Řád bílé orlice, lotyšský Řád tří hvězd, bulharský Řád svatých Cyrila a Metoděje nebo Řád rumunské hvězdy.

Výstava s názvem Krása evropské falerestiky – Vyznamenání členských zemí Evropské unie byla přístupná od 3. února do 1. března 2009 a to od 10 do 17 hodin v prostorách Hrzánského paláce, který se nalézá v ulici Loretánská 9 na Praze 1. Vstupné volné.

O víkendu 14. a 15.2 se konal den otevřených dveří. Návštěvníkům bylo zpřístupněco celé první patro objektu – reprezentační prostory, pracovna premiéra apod. Tuto možnost k prohlíce využilo 1765 návštěvníků.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie