Press Advisories

17. 3. 2016 23:59

First day of the European Council dwells on economic growth, energy and migration

Meeting of Visegrad Group Prime Ministers ahead of the European Council session, 17 March 2016.
Meeting of Visegrad Group Prime Ministers ahead of the European Council session, 17 March 2016.
Economic growth, employment, energy and migration were on the agenda of yesterday’s European Council session, where the Czech Republic was represented by Prime Minister Bohuslav Sobotka. The European Council reaffirmed the strategy it had pursued so far in dealing with the migration crisis, including rigorous external border control and the deal needed between the EU and Turkey. Today, EU leaders will continue their talks, where they will be joined by Turkish Prime Minister Ahmet Davutoğlu.

Již tradičně se březnová Evropská rada ve svém úvodu věnovala ekonomickým tématům. Lídři EU včera odpoledne diskutovali o hospodářském růstu Unie, zvýšení zaměstnanosti a konkurenceschopnosti. Potvrdili rovněž prioritní oblasti Roční analýzy růstu, které zahrnují obnovení investic do ekonomiky, provádění strukturálních reforem a udržitelné veřejné rozpočty.

Včerejšímu večeru pak dominovalo téma migrace. Evropská rada potvrdila dosavadní strategii postupu EU při řešení migrační krize, včetně důsledné kontroly vnější hranice a potřebné dohody EU s Tureckem. Hlavy států a vlád EU diskutovaly o aktuální situaci v Řecku, které čelí v souvislosti s uzavřením tzv. západobalkánské cesty zhoršující se humanitární krizi. Mezi evropskými lídry panovala shoda na potřebě urychlené pomoci Řecku. „ČR patří k nejaktivnějším zemím, co se týče vyslaných expertů do operací Frontexu nebo agentury EASO v Řecku a je připravena své angažmá a pomoc dále navýšit“, zdůraznil premiér Bohuslav Sobotka. ČR již poskytla Řecku materiální pomoc ve výši více než 4 milionů eur a vyslala desítky expertů.

V návaznosti na mimořádný summit EU s Tureckem, který se konal 7. března 2016, lídři EU diskutovali o hlavních bodech dohody s Ankarou. „ČR na jednání prosazovala společnou pozici V4, konkrétně důraz na dodržení všech stanovených podmínek pro vízovou liberalizaci s Tureckem. Stejné podmínky musí platit i pro ostatní země například Ukrajinu nebo Gruzii, které usilují o uvolnění vízové povinnosti“, přiblížil premiér Sobotka. „Musí být jasné, že jakákoliv diskuse o relokaci nebo přesídlení nepřekračuje stávající závazky“, doplnil český premiér. Konečné podobě dohody EU s Tureckem bude věnován druhý den jednání Evropské rady, kdy se k lídrům EU připojí také turecký premiér.

Na podnět předsedy vlády Bohuslava Sobotky se ve čtvrtek Evropská rada zabývala případem politicky motivovaného soudního procesu s ukrajinskou pilotkou Nadjou Savčenkovou, která je nezákonně zadržována v Rusku. „Propuštění protiprávně zadržovaných osob je jedním z dosud nenaplněných bodů Minských dohod“, vysvětlil motivaci návrhu premiér Sobotka. Výsledkem debaty bude prohlášení předsedy Evropské rady Donalda Tuska k případu Savčenkové.

Lídři evropské osmadvacítky včera diskutovali také téma energetiky v kontextu Energetické unie, která patří mezi prioritní témata České republiky a českého předsednictví ve Visegrádské skupině. ČR v té souvislosti přivítala tzv. zimní balíček k energetické bezpečnosti, který je důležitým krokem k posílení bezpečnosti dodávek.

print article   email   facebook   twitter

Photo gallery

Related items

Photo Gallery