Dny otevřených dveří

9. 5. 20148:51

Kramářova vila se 8. května otevřela veřejnosti, přišlo přes dva tisíce návštěvníků

Úřad vlády České republiky otevřel ve čtvrtek 8. května Kramářovu vilu veřejnosti. Den otevřených dveří se setkal s mimořádným ohlasem, sídlo prvního československého premiéra si nenechalo ujít 2220 návštěvníků.

Pro letošní rok byla prohlídka Kramářovy vily obohacena o zcela ojedinělou expozici osobních věcí Karla Kramáře. K vidění tak bylo například svatební oznámení z roku 1900, diplomatické pasy, dobové fotografie nebo posmrtná maska s odlitkem složených rukou Karla Kramáře.

Den otevřených dveří se v Kramářově vile uskutečnil v souvislosti se snahou Úřadu vlády více se otevřít občanům a také v rámci oslav výročí 10 let od vstupu České republiky do Evropské unie.

Akce se také zúčastnil vedoucí Úřadu vlády ČR Pavel Dvořák, který svou přítomností podtrhl cíl svěřeného úřadu být veřejnosti co nejblíže. Lidé tak mohli se zástupcem vrcholné státní instituce prodiskutovat další plánované kroky v jeho funkci.

Jsem potěšen, že si lidé ve volném čase našli cestu právě do Kramářovy vily. Díky Dni otevřených dveří jsem měl možnost osobně vidět tento historický klenot a detailně se seznámit s celou historií objektu. Věřím, že se s obdobným zájmem setkáme i při zpřístupnění dalších objektů pod správou Úřadu vlády,“ uvedl k akci vedoucí Úřadu vlády ČR Pavel Dvořák.

Kramářova vila spadá pod správu Úřadu vlády ČR od roku 1952. V devadesátých letech byla vila kompletně zrekonstruována a od roku 1998 slouží jako rezidence vlády České republiky. Vila tak pravidelně hostí významné světové státníky. Sídlo v minulosti navštívil například bývalý britský premiér Tony Blair či bývalý prezident Francie Nicolas Sarkozy.

 

 

Úřad vlády v letošním roce pro veřejnost dále připravuje

 

Dny otevřených dveří ve vile Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí

 

Pietní akt u příležitosti 130. výročí narození E. Beneše

 

Zpřístupnění zahrady Strakovy akademie

 

Den otevřených dveří ve Strakově akademii

 

Den otevřených dveří v Kramářově vile