Aktuálně

29. 1. 201418:45

Vláda Bohuslava Sobotky zasedala poprvé

Ve středu 29. ledna 2014 proběhlo v odpoledních hodinách historicky první jednání nového koaličního kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky.

Nová vláda po svém dopoledním jmenování schválila vznik koaliční pracovní skupiny pro přípravu programového prohlášení. „Rádi bychom připravili programové prohlášení vlády tak, aby se hlasování o důvěře nové vládě na půdě poslanecké sněmovny mohlo odehrát někdy kolem 18. února,“ sdělil premiér na tiskové konferenci.

Nahrává se přehrávač videa ...

Kabinet dále odsouhlasil přípravu legislativního plánu vlády pro rok 2014. „Chceme řadu návrhů prosadit už během letošního roku tak, aby začaly platit od roku příštího,“ zdůraznil předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Kabinet zároveň rozhodl o několika personálních otázkách. Prvním místopředsedou vlády a místopředsedou vlády pro ekonomiku se stal ministr financí Andrej Babiš. Vedoucím Úřadu vlády byl jmenován Pavel Dvořák a tiskovým mluvčím vlády Martin Ayrer.

Premiér současně uvedl do funkce ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu a předsedu Legislativní rady vlády Jiřího Dienstbiera a také místopředsedu vlády pro vědu, výzkum a inovace a předsedu Rady pro výzkum, vývoj a inovace Pavla Bělobrádka.

Vládní priority

Premiér Bohuslav Sobotka se hodlá zaměřit na obnovení hospodářského růstu, zlepšení fungování státu a napravení některých reforem z minulosti.

Ministr financí Andrej Babiš považuje za hlavní úkol vlády zvýšit čerpání z evropských fondů, přilákat zahraniční investory a zefektivnit výběr daní.

Předseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace Pavel Bělobrádek označil za svou prioritu rozvoj kvalifikovaných pracovních sil a sepětí vědy a průmyslu.

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier chce vrátit důležitost lidskoprávní agendě, a proto již v nejbližší době navrhne, aby Česká republika symbolicky stáhla požadavek na sjednání výjimky z Listiny základních práv EU.