Aktuálně

18. 2. 201423:08

Vláda premiéra Sobotky získala důvěru Poslanecké sněmovny

Koaliční vláda ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL získala 18. února 2014 důvěru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Kabinet požádal sněmovnu o vyslovení důvěry dvacet dní poté, co jej jmenoval prezident republiky Miloš Zeman.

Po více než desetihodinovém jednání Poslanecké sněmovny vyslovili důvěru vládě všechny přítomné koaliční poslankyně a přítomní koaliční poslanci, vláda získala podporu celkem 110 hlasů, 33 se zdrželo a 38 hlasů bylo proti.

Nahrává se přehrávač videa ...

Jsem rád, že má naše země po několika měsících opět plně legitimní politickou vládu s nezpochybnitelným mandátem voličů a s důvěrou Poslanecké sněmovny. Rád bych za vyslovenou důvěru jménem celé vlády poslankyním i poslancům poděkoval. Hlavními prioritami koaliční vlády, ke kterým se ČSSD společně s ANO a KDU-ČSL v programovém prohlášení vlády přihlásila, budou prorůstová hospodářská politika, lepší výběr daní i boj s daňovými podvodníky, vytváření nových pracovních míst, podpora investic i záchrana peněz z fondů EU. Naším úkolem bude rovněž napravit chyby v reformách předchozích pravicových vlád. Chceme prosadit dobře fungující stát, který bude sloužit občanům a bude k nim přátelský. Věřím, že koaliční vláda vydrží celé funkční období tak, aby měla šanci tyto důležité priority prosadit a zlepšit život v naší zemi,“ uvedl po hlasování Poslanecké sněmovny premiér Bohuslav Sobotka.

Předseda vlády dnes ujistil poslankyně i poslance, že jednotlivé cíle programového prohlášení budou dále podrobněji rozpracovány v plánu legislativních prací vlády, vládních strategiích a plánu nelegislativních úkolů. Stejně tak se priority nové vlády promítnou do státního rozpočtu pro příští rok, na kterém začne vláda v nejbližší době rovněž pracovat.

Projev premiéra Bohuslava Sobotky k žádosti o vyslovení důvěry nové vládě si můžete přečíst ze stenozáznamu Poslanecké sněmovny.