Aktuálně

26. 2. 201418:03

Státní tajemník Prouza se setkal s eurokomisařkou Hedegaard

Dne 26. února 2014 proběhla pracovní snídaně státního tajemníka pro evropské záležitosti, pana Tomáše Prouzy s eurokomisařkou pro ochranu klimatu Connie Hedegaardovou za účasti zástupce Ministerstva průmyslu a obchodu, pana náměstka Pavla Šolce. Delegace se sešly v prostorách Úřadu vlády České republiky, aby prodiskutovaly lednový návrh Evropské komise ke klimaticko-energetickému rámci EU do roku 2030.

Na úvod jednání komisařka Hedegaardová představila návrh nového rámce a zdůvodnila jeho jednotlivé body především s ohledem na zkušenost s rámcem do roku 2020 a nutnost vyslat politický signál partnerům na globální úrovni.

Delegace České republiky se následně vyjádřila k návrhu Komise a zdůvodnila postoj České republiky založený na nutnosti zachovat konkurenceschopnost průmyslu, nákladovou efektivitu a flexibilitu členských států při volbě jejich energetického mixu. Státní tajemník Prouza rovněž zdůraznil aspekt přijatelnosti nových cílů s ohledem na politickou diskusi a ekonomické možnosti nových členských států. Náměstek Šolc následně informoval komisařku Hedegaardovou o technických problémech souvisejících s rychlým rozvojem dotovaných obnovitelných zdrojů a negativních dopadech této politiky na dokončení vnitřního energetického trhu a bezpečnost dodávek energií.

Informace získané přímo od Komise poslouží ke zpřesnění pozice ČR pro jednání na Evropské radě ve dnech 20. a 21. března, kde k tématu Rámce 2030 proběhne první diskuse na politické úrovni.