Aktuálně

7. 8. 201417:59

Premiér Sobotka na pracovní cestě po Královéhradecku: Peníze z fondů EU pomáhají rozvíjet české regiony

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka 7. srpna 2014 navštívil v rámci svých pravidelných pracovních cest do regionů Královéhradecko. Během své cesty zavítal do města Kuks, Dvora Králové nad Labem a Jičína.

Premiér Bohuslav Sobotka návštěvu regionu zahájil v národní památce Hospital Kuks. Rekonstrukce národní kulturní památky, která je financována z fondů EU 374 miliony korun, bude ukončena 31. prosince 2014.

Hospital Kuks je specifické místo právě tím, že se zde podařilo ve spolupráci státu, kraje a obce skloubit čerpání evropských projektů a evropských prostředků z několika zdrojů. Není to pouze integrovaný operační program, ale také regionální operační program Severovýchod a program přeshraniční spolupráce s Polskem. Cílem je rekonstrukce místních památek a vylepšení infrastruktury pro turistický ruch. Myslím si, že to je velmi pozitivní příklad toho, jak mohou užitečně být evropské peníze v naší zemi využívány“, uvedl premiér po jednání s hejtmanem.

Ve Dvoře Králové nad Labem premiér navštívil Městské muzeum, které prošlo rozsáhlou rekonstrukcí díky evropským dotacím z ROP Severovýchod. Poslední zastávkou bylo město Jičín, kde předseda vlády zavítal do domova pro seniory a Oblastní nemocnice Jičín.

Na své pracovní cestě premiér jednal jak s hejtmanem Královéhradeckého kraje Lubomírem Francem, tak s dalšími zástupci regionu a místních samospráv především o aktuálních problémech, se kterými se region potýká. Tématy jednání byly největší investice v regionu, zlepšení infrastruktury a také rozvoj v oblasti školství.