Aktuálně

10. 9. 201415:13

Premiér Sobotka jednal s prezidentem Švýcarské konfederace Burkhalterem

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se ve středu 10. srpna 2014 setkal se spolkovým prezidentem a ministrem zahraničních věcí Švýcarské konfederace Didierem Burkhalterem. Spolkový prezident se vedle jednání s předsedou vlády a účasti na fóru OBSE setkal s ministrem zahraničních věcí Lubomírem Zaorálkem.

Společně s předsedou vlády projednali rozvoj hospodářských vztahů mezi oběma zeměmi a význam přílivu zahraničních investic ze Švýcarska pro české hospodářství. Švýcarsko je z hlediska ČR 6. největším investorem a má podíl 4,4 % na celkovém přílivu zahraničních investic do České republiky. Premiér Sobotka přivítal také přínos Programu švýcarsko-české spolupráce, který je příspěvkem Švýcarska ke snižování hospodářských a sociálních rozdílů v rozšířené EU, pro rozvoj českých regionů.

Dalšími tématy jednání byly situace na Ukrajině, možnosti Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), které Švýcarsko v současné době předsedá, přispět k jejímu řešení a jednání EU a Švýcarska o institucionálním rámci vzájemných vztahů.

Didier Burkhalter přijel do České republiky zahájit 22. ekonomické a environmentální fórum OBSE, které se koná 10. – 12. září v Černínském paláci.