Aktuálně

17. 9. 201422:21

Tripartita projednala a podpořila vládní návrh rozpočtu pro rok 2015

Zástupci vlády, zaměstnanců a zaměstnavatelů se ve středu 17. září shodli na základní podobě vládního návrhu rozpočtu pro rok 2015. Rozpočtem chce kabinet Bohuslava Sobotky podpořit růst české ekonomiky a zaměstnanost.

Zástupci zaměstnanců i zaměstnavatelů ocenili především rychlou přípravu návrhu státního rozpočtu ze strany vlády, vstřícnou komunikaci o jeho podobě na úrovni sociálních partnerů, ale také to, že vláda při jeho přípravě postupuje podle svého programového prohlášení. Rada hospodářské a sociální dohody se shodla především na brzkém prosazení návrhů zákonů souvisejících se státním rozpočtem a investicemi v dalších letech, novelizaci zákona o veřejných zakázkách, zrychlení výstavby dopravní infrastruktury, podpoře exportu a vědy a výzkumu.

Prioritou rozpočtu na rok 2015 je především podpora hospodářského růstu a zaměstnanosti. Návrh zákona počítá se zvýšením platů státních zaměstnanců o 3,5 % v zájmu oživení spotřeby domácností jako dosud zanedbávané složky HDP. Stejným směrem míří i chystané znovuzavedení plné valorizace penzí. Dalším prorůstovým opatřením bude přidání prostředků do dopravy, jejíž rozvoj se pozitivně promítne v celé ekonomice.

Návrh rozpočtu se zabývá také investičními pobídkami, kterými vláda rovněž podporuje růst hospodářství a tvorbu nových pracovních míst. Více peněz půjde zároveň na aktivní politiku zaměstnanosti, to vše při nepřekročení hranice schodku na úrovni 3 % HDP.
Vláda chce realizovat své priority souběžně s poklesem deficitu a při stagnaci zdanění. Zásadní změnou oproti minulosti je v této souvislosti výrazný nárůst vlastních příjmů rozpočtu.

Kabinet Bohuslava Sobotky začal návrh rozpočtu projednávat na své schůzi 10. září 2014. Následně o zákonu diskutoval s Asociací krajů ČR. K rozpočtu se vláda znovu vrátí při nadcházejícím zasedání v pondělí 22. září 2014, kdy by měla dospět k finální dohodě. Do konce září 2014 by tak měl rozpočet zamířit do Poslanecké sněmovny.