Aktuálně

15. 12. 201417:22

Vláda schválila Plán legislativních prací na rok 2015

Ministři na jednání vlády 15. prosince 2014 projednali a schválili plán legislativních prací pro příští rok, který předložil ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier. Dále členové kabinetu B. Sobotky odsouhlasili také Program Záruka 2015 až 2023, protikorupční koncepci vlády ČR na roky 2015-2017 či například situaci ohledně muničního areálu v Květné.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Plán legislativních prací vlády obsahuje celkem 167 legislativních úkolů a zajišťuje především plnění Programového prohlášení vlády. Zhruba jedna třetina úkolů pak vyplývá ze závazků České republiky vůči Evropské unii. Další změny navrhla jednotlivá ministerstva kvůli nutnosti úpravy již existujících právních předpisů.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka připomněl, že za téměř jedenáct měsíců svého působení koaliční vláda schválila řadu potřebných zákonů a plán se jí daří plnit. V příštím roce považuje za nejdůležitější prosadit zákon o prokázání původu majetku, o elektronické evidenci tržeb nebo novelu zákona o veřejných zakázkách. Zároveň zdůraznil, že vláda bude velmi dbát na to, aby byl legislativní plán dodržen.

Kromě schválení plánu legislativních prací vzala vláda na vědomí Přehled implementačních prací vlády, který obsahuje aktuální seznam předpisů Evropské unie, které musí Česká republika zahrnout do svého právního řádu, a výhled těchto prací na rok 2015 a léta následující.

Jednání Evropské rady

Pondělního jednání vlády se zúčastnila také česká eurokomisařka a bývalá ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová. Ministry a ministryně informovala o prioritách nové Evropské komise a také o aktuálních evropských tématech.

Právě podpora investic bude hlavním tématem nadcházející Evropské rady, která se koná 18. a 19. Prosince 2014 v Bruselu. Českou republiku zde bude zastupovat premiér Bohuslav Sobotka. Jeho mandát dnes rovněž schválila vláda.

Muniční areál v Květné

Ministři projednávali také situaci okolo muničního skladu Květná na Svitavsku, kam by se měla převést munice z areálu ve Vrběticích, pro kterou nebudou mít vlastníci jiné prostory. Premiér Sobotka zdůraznil, že veškerá převážená munice projde přísnou kontrolou a na celý transport bude dohlížet armáda.

Na úterý 16. prosince 2014 je podle ministra obrany Martina Stropnického naplánováno setkání se starosty okolních obcí. Další podrobnosti chce předložit na jednání vlády příští pondělí. Na stejný den je také naplánováno jednání Bezpečnostní rady státu.

Dalšími body jednání bylo například zřízení rady vlády ke stavebnictví, analýza vývoje zaměstnanosti nebo koncepce boje s korupcí v příštích třech letech.

Poslední jednání vlády ČR v kalendářním roce 2014 bude v pondělí 22. prosince 2014.

Kompletní výsledky jednání vlády ČR dne 15.12.2014 najdete na tomto odkazu