Aktuálně

29. 1. 201510:52

Premiéři ČR, Rakouska a Slovenska založili ve Slavkově nový formát regionální spolupráce

Premiér Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek 29. ledna setkal ve Slavkově u Brna se spolkovým kancléřem Rakouské republiky Wernerem Faymannem a předsedou vlády Slovenské republiky Robertem Ficem, aby projednali možnosti posílené spolupráce jak v oblasti sousedských vztahů, tak v rámci podpory růstu a zaměstnanosti a dalších národních a evropských politik.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Premiéři se shodli na potřebě posilovat povědomí občanů všech tří zemí o společných zájmech a konkrétními výsledky jim přibližovat projekt evropské integrace. Za tímto účelem předsedové vlád formou Slavkovské deklarace přijali závazek společné trojstranné spolupráce. Součástí Deklarace je Pracovní plán, stanovující oblasti spolupráce pro rok 2015. Tyto oblasti zahrnují problematiku dopravy, energetické bezpečnosti a infrastruktury, zaměstnanosti mladých, přeshraniční spolupráce, sociální dimenze evropské integrace a spolupráce se zeměmi v sousedství EU. Předsedové vlád by se v tomto slavkovském formátu měli v budoucnu scházet jednou ročně.

„Čechy, Rakušany a Slováky spojuje řada historických a mezilidských vazeb, které se v průběhu staletí vytvořily ve společném kulturním prostoru středoevropského regionu. Chtěli bychom proto také společně hledat odpovědi na některé výzvy, před kterými náš region stojí, i na praktické otázky sousedské spolupráce,“ řekl k slavkovskému setkání premiér Sobotka.

 „Jsem potěšen ze setkání s českým předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou a slovenským předsedou vlády Robertem Ficem v moravském Slavkově. Pravidelné rozhovory jsou nejlepším základem pro dobré sousedství – také proto, že máme ve sjednocené Evropě řadu společných zájmů,“ uvedl kancléř Rakouské republiky Werner Faymann.

Premiéři dále projednali otázky připravované Investiční iniciativy Evropské komise a shodli se na jejím velkém významu pro posilování růstu a konkurenceschopnosti evropské ekonomiky. S ohledem na nedávné teroristické útoky ve Francii premiéři konstatovali potřebu a odhodlání spolupracovat na opatřeních k odvrácení této hrozby v budoucnosti. Za tímto účelem je nezbytné přezkoumat společnou unijní strategii v boji proti terorismu. Významnou součástí této strategie musí být prevence a komplexní řešení otázek migrace a tlaků s ní spojených.

Před jednáním na slavkovském zámku navštívili předsedové vlád společně Mohylu míru na místě, kde v roce 1805 proběhla bitva tří císařů. Položením věnce uctili památku více jak 16 000 padlých různých národností, kteří na slavkovském bojišti zahynuli.