Aktuálně

24. 2. 201516:09

Místopředseda Evropské komise Jyrki Katainen navštívil Prahu

Místopředseda Evropské komise Jyrki Katainen se v rámci své návštěvy Prahy sešel se státním tajemníkem pro evropské záležitosti Tomášem Prouzou, hospodářskými a sociálními partnery a zástupci bankovního sektoru. Hlavním tématem setkání byl Investiční plán pro Evropu. Ten má do evropské ekonomiky přinést až 315 miliard eur.

Jyrki Katainen na začátek pracovní snídaně představil nový plán Evropské komise na podporu investic. Základem plánu je Evropský fond pro strategické investice, do kterého bude vloženo 21 miliard eur z evropského rozpočtu a od Evropské investiční banky. Ty by následně měly multiplikačním efektem generovat další investice až do výše zmiňovaných 315 miliard eur.

K zajištění efektivního využívání finančních prostředků bude vytvořen soubor kvalitních projektů, které budou schopny přilákat soukromé investory. Neméně důležitou součástí plánu je odstraňování a úprava sektorově specifických opatření, která brzdí rozvoj investic a zkvalitnění fungování vnitřního trhu.

Hosté se v následné diskuzi shodli, že cíl Junckerova balíčku v podobě přilákání investice je zásadním tématem pro zvýšení konkurenceschopnosti. Pro Českou republiku bude nicméně největší výzvou připravit kvalitní projekty, které by mohly financování z nového fondu využít.