Aktuálně

18. 5. 201519:06

Zástupci tripartity zahájili jednání o zvýšení minimální mzdy

V pondělí 18. května 2015 se ve Strakově akademii uskutečnilo další jednání Rady hospodářské a sociální dohody. Zástupci státu, zaměstnavatelů a odborů na něm diskutovali především o situaci čerpání evropských fondů, o variantách zvyšování minimální mzdy v příštích letech či aktualizaci Konvergenčního programu ČR.

Rozšiřování sociálního dialogu

Vláda se dlouhodobě snaží o další rozšiřování sociálního dialogu, a to jak v České republice, tak se sousedními zeměmi. V červnu se proto v pražském Lichtenštejnském paláci uskuteční historicky druhé společné zasedání krajských tripartit. Hlavním tématem jednání bude rozvoj dopravní infrastruktury a zaměstnanost v jednotlivých regionech.

V listopadu by se pak mělo uskutečnit první společné jednání tripartit České a Slovenské republiky.

Kabinet Bohuslava Sobotky v letošním roce plánuje také dvě výjezdní zasedání. První by mělo proběhnout v červenci v Moravskoslezském kraji. Do konce roku pak vláda navštíví ještě Ústecký kraj.

Minimální mzda v EU v roce 2015 v eurech.

Zvyšování minimální mzdy

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

V souladu s programovým prohlášením vláda sociálním partnerům předložila varianty zvýšení minimální mzdy v příštích letech včetně odhadu dopadů. Úroveň minimální mzdy by měla podporovat motivaci pracovat a zároveň omezit mzdový dumping, bojovat proti chudobě nebo daňovým únikům. O konkrétní podobě zvýšení bude ještě jednat koaliční rada.

Vláda zvýšila od začátku roku 2015 minimální mzdu o 700 korun, přesto zůstává jednou z nejnižších v celé Evropě. Základní sazba minimální mzdy dnes činí 9 200 korun za měsíc.

Čerpání fondů EU

Členové vlády dnes informovali sociální partnery o situaci čerpání prostředků z fondů EU v programovém období 2007–2013 a o stavu příprav na programové období 2014–2020.

Tripartita v pondělí projednala také například aktualizaci Konvergenčního programu ČR. Další jednání se uskuteční 22. června 2015.