Aktuálně

27. 5. 201518:22

Cenu Jaroslava Jandy získali za rok 2015 generál Miloš Svoboda a Středisko bezpečnostní politiky

Předseda vlády Bohuslav Sobotka dnes na Úřadu vlády udělil Cenu Jaroslava Jandy brigádnímu generálovi Miloši Svobodovi a Středisku bezpečnostní politiky FSV UK. Premiér ocenil významný přínos v oblasti bezpečnostní politiky České republiky. Vláda B. Sobotky obnovila udílení cen Bezpečnostní rady státu po devíti letech, poslední ročník soutěže proběhl na Úřadu vlády v roce 2006.

Bezpečnostní rada státu na své schůzi dne 23. března 2015 rozhodla udělit pro rok 2015 v hlavní kategorii dvě ceny, a to:

Středisku bezpečnostní politiky Centra pro sociální a ekonomické strategie Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze za dlouholetou aktivní činnost v oblasti bezpečnostní a obranné politiky v rámci České republiky i na mezinárodní úrovni, včetně aktivní činnosti v bezpečnostní komunitě,

brigádnímu generálovi Ing. Miloši Svobodovi, náměstkovi generálního ředitele Hasičského záchranného sboru pro prevenci a civilní nouzovou připravenost za dlouholetý významný osobní podíl v oblasti požární prevence, civilní nouzové připravenosti a krizového řízení.

Ve studentské kategorii nebyl předložen žádný návrh.

Cena Jaroslava Jandy

Cenu Jaroslava Jandy uděluje Bezpečnostní rada státu kolektivům i jednotlivcům v hlavní a ve studentské kategorii při příležitosti vstupu České republiky do NATO. Cena byla udělována v letech 2002 až 2006. Vláda premiéra Bohuslava Sobotky se rozhodla na návrh Bezpečnostní rady státu udělování této ceny od letošního roku obnovit.

V minulých letech Cenu Jaroslava Jandy získali v roce 2006 profesor Dr. Otto Pick za celoživotní prospěšnou práci v oblasti bezpečnostní politiky a její osvěty či v roce 2005 ve studentské kategorii Jan Závěšický za předloženou práci „Postavení a role Bezpečnostní rady státu jako součásti bezpečnostního systému České republiky“.

Poznámka
Plukovník Jaroslav Janda (19321997), voják a politik, byl vědeckým pracovníkem v oblastech organizace a řízení a bezpečnostní a vojenské strategie. Pro odpor k okupaci Československa
v roce 1968 musel opustit armádu. Až v 90. letech minulého století se mohl opět věnovat strategickému vojenství, sociálnímu řízení v podmínkách ozbrojených sil a bezpečnostní politice.
Je autorem desítek odborných prací.